ULAZILI U KAMIONE

ŽILET, SELOTEJP I IGLA: Evo kako imigranti pokušavaju ući u Hrvatsku

Tragedija s izbjeglicama koja je pogodila Austriju ponovno je ukazala na kriminalce koji zarađuju na tuđoj nesreći. I u Hrvatskoj je zabilježen pokušaj krijumčarenja ljudi kamionom, no nije bilo slučaja kao i u Austriji gdje je život izgubila 71 osoba.

Ilegalni prelasci granice dobro su poznati i hrvatskim graničnim policajcima, a posebno se to odnosi na krajnji istok Vukovarsko-srijemske županije. Posebice u blizini graničnih prijelaza Bajakovo i Tovarnik.

Hrvatski policajci u posljednjih su godinu dana s kamiona i vlakova skinuli nekoliko stotina imigranata.

U KAMIONU PRONAĐENO 71 TIJELO: Policija uhitila sedam osoba povezanih s tragedijom u Austriji

Žilet, selotejp i igla

Što se tiče kamiona, imigranti su u Hrvatsku ulazili po istom obrascu. Uvijek je jedan od njih uz sebe imao žilet, selotejp i iglu. Konkretno, sa srpske strane granice, u Šidu blizu Tovarnika, odnosno Batrovcima kod Bajakova, imigranti su, da vozači ne znaju, dolazili do šlepera čiji je tovarni prostor bio zatvoren i označen tzv. carinskim užetom. Riječ je o bezbojnom plastificiranom užetu koji na završetku ima carinsku plombu. Imigranti bi žiletom prerezali uže, kroz ceradu ušli u tovarni prostor kamiona, a potom spojili uže pomoću igle i selotejpa, piše Glas Slavonije.

Granični policajci tako su počeli više obraćati pažnju na carinsko uže, ako vide rez gotovo sigurno je da su unutra imigranti koje su krijumčari uputili na taj način ulaska.

BROJ IZBJEGLICA DRASTIČNO PORASTAO: Evo koje zemlje primaju najviše zahtjeva za azil

Pokušaju ući u teretnim vlakom

Ako prođu, krijumčari svoje “klijente” čekaju na jednom od odmorišta autoceste A3.

Bilo je i pokušaja ulaska vlakom, većinom teretnim. Imigranti bi obili vrata vlaka i jednostavno legli na teret.

U posljednja tri mjeseca razbijene su tri skupine krijumčara ljudi, a zanimljivo je kako je u svakoj bilo po nekoliko državljana Hrvatske i Srbije.

Jedna je skupina tako u godinu dana zaradila gotovo 300 tisuća eura, piše Glas Slavonije.

Glas Slavonije/Danas.hr

Povratak na Net.hr