OBJAVA PRESUDE U UTORAK

ZAVRŠENO SUĐENJE DRAGANU VASILJKOVIĆU: Zloglasni Kapetan Dragan mogao bi se izvući

U utorak će na Županijskom sudu u Splitu biti objavljena presuda Draganu Vasiljkoviću znanom pod ratnim imenom Kapetan Dragan, a za zločine protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva počinjene od sredine 1991. do početka 1993. godine.

Završnim govorima predstavnika optužbe, Dragana Vasiljkovića i njegova odvjetnika Tomislava Filakovića na splitskom je sudu, nakon godinu dana i ispitivanja 60 svjedoka, završen dokazni postupak protiv Vasiljkovića.

KAPETAN DRAGAN POBJESNIO U SUDNICI: ‘Veće su šanse da sam zapovijedao Gotovini nego JNA, pa oni su mene mrzili!’

Odvjetnik: Kazneni postupak od početka je bio nezakonit

Slobodna Dalmacija piše kako je Vasiljkovićev odvjetnik u završnoj riječi naglasio da je kazneni postupak od samog početka bio nezakonit.

“Kako je moguće da se mom klijentu sudi za radnje koje su se dogodile 1991. i u veljači 1993. a da se te radnje kvalificiraju kao kazneno djelo iz članka 120. i 122. Osnovnog krivičnog zakona RH koji u vrijeme izvršenja radnji iz činjeničnog djela optužnice još nije postojao, niti je donesen i nije stupio na snagu. Kako je moguće da se potvrdi optužnica podignuta 31. prosinca 2015. a po kojom se mom klijentu činjeničnim opisom stavlja na teret izvršenje radnji u lipnju i srpnju 1991. te u veljači 1993. a da se podvode pod odredbe članka 120. i 122. OKZ RH, a taj zakon je donesen tek 22. ožujka 1993. godine”, kazao je Filaković dodavši da je u ovom slučaju kazneni zakon primjenjen retroaktivno, a što je zabranjuje i kazneno zakonodavstvo i Ustav RH.

U vrijeme inkriminiranih djela, kazao je Filaković, na snazi je bio Krivični zakon SFRJ.

“Sudovi u RH, pa i ovaj sud za kaznena djela počinjena u tom vremenu, presude su donosili primjenom tog zakona, zašto to onda nije bio slučaj i u ovom predmetu protiv mog klijenta”, upitao je Filaković.

STRAVIČNA SVJEDOČANSTVA ZAROBLJENIKA: ‘Martićevci i Kninđe tukli su nas čak i osušenim volovskim žilama’

Državno odvjetništvo: Uspjeli smo dokazati krivnju optuženog

Nadalje, kazao je kako su privremeni zatvor na Kninskoj tvrđavi u prostoriji barutane, a ne zemunice, kako tvrdi optužnica, osnovao SUP Knin. To je, naime, izjavio svjedok Milenko Zelenbaba, tadašnji načelnik kninskog SUP-a.

Filaković je također kazao kako nema dokaza da su čuvarsku službu u tom privremenom zatvoru obavljali pripadnici Jedinice za posebne namjene kojom je zapovijedao Vasiljković, a istaknuo je da osim dva svjedoka optužbe nitko nije rekao da je zatvornike tukao i mučio njegov klijent.

S druge strane, županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu smatra da su tijekom postupka uspjeli u potpunosti dokazati krivnju optuženog na osnovu dokumenata i iskaza svjedoka. Svjedoci su, smatra ŽDO, do kraja bili konzistentni jer su tijekom sudske rasprave govorili isto što i u vrijeme istrage, a način na koji su opisali Vasiljkovića, kažu, upravo odgovara njegovu izgledu prikazanom na snimkama.

Tužiteljstvo smatra, kako prenosi Slobodna Dalmacija, da je suđenje bilo legalno i legitimno jer je Republika Hrvatska od 22. prosinca 1990. suverena država sa svim elementima državnosti te je u skladu s tim 22. veljače 1991. donesen Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Socijalističke Republike Hrvatske koji je predvidio kaznena djela protiv RH, na koji način je RH pružena kaznenopravna zaštita karakteristična za suverene države. Pri tome, kažu,  nije od utjecaja to što je RH tada još ostala u sastavu SFRJ-a, kao što ni u vrijeme donošenja Ustava još nije bila međunarodno priznata jer proglašenje suverenosti prethodi njezinu međunarodnom priznanju.

KAPETAN DRAGAN: ‘Nisam kriv! Ja sam branitelj svoje domovine Jugoslavije, a ne agresor… Australski Hrvati uz sliku Ante Gotovine drže i moju’

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr