SLUČAJ FIMI MEDIA

ZAVRŠENA SJEDNICA VRHOVNOG SUDA: Hoće li Sanader na slobodu?

Vrhovni sud u srijedu je nešto iza 13 sati završio trodnevnu sjednicu na kojoj je raspravljao o žalbama u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici – slučaju Fimi media – u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ.

Vijeće Vrhovnog suda nakon sjednice treba donijeti odluku, a sudsko vijeće je poručilo da će ona biti donesena u “razumnom roku”. Sanaderovi odvjetnici se nadaju da bi već u srijedu mogao izaći na slobodu.

SLUČAJ FIMI MEDIA: Uskok traži da Sanader vrati još 8,5 milijuna kuna

Iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, nedugo nakon završetka javne rasprave trebalo bi biti poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Veći dio završnog dana protekao je na obrazlaganju žalbi zastupnika HDZ-a.

U ime HDZ-a žalbe na prvostupanjsku presudu, kojom je ta stranka kažnjena s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna, žalili su se predstavnik stranke te čak trojica odvjetnika – Davorin Budin, Miroslav Šumanović i Željko Olujić. Sva trojica tvrdili su da je zagrebački Županijski sud u prvom postupku počinio više zakonskih povreda, zbog čega smatraju da presudu HDZ-u treba ukinuti ili vratiti na novo suđenje, a postavljen je i zahtjev da se stranku kao pravnu osobu oslobodi za nedjela koja se pripisuju Sanaderu.

Pritvor se odmah ukida

Sanaderovi odvjetnici su nakon završene sjednice Vrhovnog suda u slučaju Fimi media izjavili da se nadaju da će Sanader već u srijedu izaći na slobodu, ako presuda bude ukinuta zbog bitnih povreda odredbi Zakona o kaznenom postupku.

“U takvim slučajevima dosadašnja praksa je da se ukida pritvor odmah, a presuda se piše kasnije i mi se nadamo da je u ovoj situaciji upravo takav slučaj”, kazao je ispred Vrhovnog suda Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Odluku se može čekati mjesecima

Na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može se čekati mjesecima, no ukoliko ona bude pozitivna za Sanadera nedugo nakon završetka javne rasprave trebalo bi biti poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Sanader se, naime, nakon ukidanja pravomoćne presude u slučaju Hypo i INA-MOL u Remetincu nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Odvjetnica Jadranka Sloković pojasnila je da prije mogućeg Sanaderova izlaska iz zatvora sudsko vijeće treba formalno završiti vijećanje. No, to ne znači da će ono biti završeno danas. “S obzirom na obilnost predmeta može završiti i sljedećih dana. Dakle, pitanje je kada odluka bude donesena. Ako odluka o presudi bude donesena danas onda će on danas i izaći ako naravno odluka bude povoljna”, dodala je Sloković.

Povratak na Net.hr