VIŽINADA

ZASTARA I LAŽNI ISKAZ: Velečasni Baf (83) pravomoćno oslobođen optužbi za pedofiliju

Velečasni Alojzije Baf, 83-godišnji župnik iz Vižinade, pravomoćno je oslobođen optužbi za tri kaznena djela bludnih radnji počinjenih na štetu djece ili maloljetnih osoba, javlja Novi list.

Pulsko Općinsko državno odvjetništvo za mladež podiglo je 2014. godine optužnicu protiv njega, a oslobađajuća pravomoćna presuda donesena je prošlog mjeseca na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, a na pulskom sudu urudžbirana je prije nekoliko dana. Dio optužbi je odbijen, a za dio je Bafa oslobođen krivnje.

Na presudu pulskog suda žalilo se Odvjetništvo, koje je, što se tiče oslobađajućeg dijela presude, prigovaralo na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, a što se tiče odbijajućeg dijela na povredu Kaznenog zakona. Tužiteljstvo je zahtijevalo da se oslobađajuća presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje. Drugostupanjski sud žalbu je odbio kao neosnovanu.

Zastara u jednom slučaju

U obrazloženju pravomoćne presude stoji kako je u slučaju jedne od navodno oštećenih maloljetnica došlo do zastare , dok u slučaju druge dvije djevojke nije nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

Tužiteljstvo je smatralo da je sud nekritički cijenio iskaze jedne djevojke te iskaz oca druge djevojke, koji su na raspravi potpuno promijenili iskaze. Naime, jedna od maloljetnica je prilikom ispitivanja kod suca istrage ispričala da ju je velečasni Baf u srpnju 2012. zagrlio nakon ispovijedi i stisnuo za grudi, što je odmah rekla majci, a majka je pak izjavila da joj je kćerka rekla da se to dogodilo dva puta. Na raspravi je pak govorila drugačije. Naime, ona i njena majka izjavile su da su očekivale novac od osiguranja i da su zato lažno svjedočile, piše Novi list.

Povratak na Net.hr