ČUVAO IM LEĐA

ZAGREBAČKI POLICAJAC KOJI JE RADIO ZA SVODNIKE: Dojavljivao im povjerljive podatke o racijama?

Zagrebački Županijski sud u petak ponovno nije odredio datum početka suđenja bivšem policijskom šefu za suzbijanje prostitucije Mislavu Merkašu, optuženom da je svodnicima dojavljivao podatke o racijama i na taj način u šest godina zaradio najmanje 162 tisuće eura.

Razlog još jedne odgode pripremnog ročišta u slučaju u kojem je istraga počela krajem 2012. ovoga je puta bila bolest jedne od optuženih.

Na posljednjem pripremnom ročištu u studenome Merkaševa obrana zatražila je izuzeće svih tužitelja, uključujući i ravnateljicu Uskoka Tamaru Laptoš te glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, ali im je prijedlog odbijen.

Uskok upozoravao na odugovlačenje postupka

Tužiteljstvo je tada tvrdilo da je riječ o zlouporabi prava i odugovlačenju postupka u kojem je optužnica već potvrđena, a osmero od prvotnih 13-ero optuženika osuđeno je nakon nagodbi i priznanja nedjela.

Merkaša i njegove suoptuženike, među kojima mu je i supruga, Uskok tereti da su se udružili zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim nedjelima. Osim što je ostale navodno povezao u “zajedničko djelovanje” Merkeš je, po tvrdnjama tužiteljstva, “za novčanu naknadu i druge protuusluge”, okrivljenicima za koje je znao da organiziraju prostituciju dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku policijskih racija usmjerenih na otkrivanje i sprečavanje prostitucije.

Svodnicima ‘čuvao leđa’ punih šest godina

Tužiteljstvo ističe da je vodeći zagrebački policajac za prostituciju osobama koje su mu trebale biti meta ‘čuvao leđa’ punih šest godina. Osim što ih je obavještavao o policijskim racijama odavao im je i podatke o tajnom nadzoru, odnosno prisluškivanju telefona i praćenju.

Tijekom istrage Merkaš je sedam mjeseci proveo u istražnom zatvoru, a potom je tužio državu protiv koje je dobio spor zbog nehumanih uvjeta u Remetincu. No, umjesto traženih 50.000 kuna, dosuđeno mu je tek 5000 kuna odštete, ali i obveza podmirenja 4972,50 kuna sudskih troškova.

Povratak na Net.hr