PORAST KRAĐA I PREVARA

ZAGREBAČKA POLICIJA OPISALA NAJČEŠĆE TAKTIKE PREVARANATA: ‘Jedan masira žrtvu, drugi traži novac…’

Zagrebačka policija upozorila je u četvrtak da je u 2016. zabilježila porast drskih krađa i prijevara koje su na štetu starijih ljudi počinili prevaranti, lažno im se predstavljajući da su medicinski djelatnici, zaposlenici banaka ili čak poreznici ili policajci, a taj zabrinjavajući trend je nastavljen i u 2017.

Prevaranti imaju različite načine počinjenja tih nedjela, a najčešće se starijim osobama lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici koji nude besplatnu masažu kako bi ušli u stan. No, dok jedna osoba masira žrtvu, druga pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana, ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit.

Do svojih žrtava prevaranti također dolaze lažno se predstavljajući telefonom kao zaposlenici banaka, uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok, te da će doći na njihovu adresu kako bi preuzeli novac, koji će im nakon provjere i vratiti. Ako osoba odbije posjet lažne zaposlenice, prijete zvanjem policije, privođenjem i pretragom stana.

Lažni bankari

Lažni bankari koji uvjeravaju svoje žrtve da kod kuće posjeduju novčanice kojima je istekao rok, znaju također uvjeriti žrtvu da su se čuli s njezinim ukućanima i da su oni odobrili predaju novca.

Prevaranti se često žrtvama predstavljaju i kao policajci koji su pronašli počinitelja nedjela, pa im najave da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu, nakon čega im žrtva lakovjerno preda te stvari.

Lažni djelatnici porezne uprave

Lažni djelatnici porezne uprave prvo telefonom uvjere svoje žrtve da su dobili povrat novca, koji će im biti isplaćen tek kada uplate određeni iznos, nakon čega im žrtva preda novac.

Policija upozorava da kod takvih nedjela najčešće ne postoje svjedoci, jer počinitelj paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju. Starije osobe policija savjetuje da budu sumnjičavi i nazovu policiju na broj 192, kako bi provjerili sumnjive zahtjeve nepoznatih “službenih” osoba.

Starije osobe pritom trebaju znati da zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne mijenjaju novac radi isteka, ne obavljaju povrat poreza, a policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

U slučaju da policajci dođu na adresu stanovanja, predstavljaju se službenom iskaznicom i značkom te za sva postupanja izdaju dokument, odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, napominje zagrebačka policija.

Upozorenje policije

Ljude koje brinu o starijim samcima, policija poziva da ih jasno upute da u dom ne puštaju nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

S obzirom da počinitelji tih nedjela iskorištavaju dob starijih osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju, policija savjetuje osobe koje brinu o starijima da ih upute u učestalost prijevara na kućnom pragu i preventivnim mjerama zaštite starije osobe da ne postanu žrtve.

Povratak na Net.hr