PREVENTIVNO REPRESIVNA AKCIJA

ZABRINJAVAJUĆE PONAŠANJE TIJEKOM VIKENDA: Zagrebačka policija uhvatila 11 mladih vozača koji su pijani upravljali vozilima

Utvrđena su ukupno 884 prometna prekršaja, od čega 48 prekršaja vozača s alkoholom, među kojima je bilo 11 mladih vozača, te 299 prekršaja nepropisne brzine

Tijekom vikenda, od 19. do 22. veljače 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 884 prometna prekršaja, od čega 48 prekršaja vozača s alkoholom, 299 prekršaja nepropisne brzine, 129 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 69 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, osam prekršaja upravljana pod zabranom, pet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 319 ostalih prekršaja, izvijestila je zagrebačka policija.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola

U subotu, 20. veljače 2021. godine oko 22 sata, 47-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zadarskih registarskih oznaka, a kretao se Posavskom ulicom u Novom Čiču. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (2,29) g/kg alkohola u organizmu te je ujedno utvrđeno da je i recidivst, a zbog čega je prepraćen na Općinski prekršajni sud.

U petak, 19. veljače oko 3 sata, 53-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom koprivničkih registarskih oznaka, a kretala se prilaznim kolnikom Ulice Zvonimira Rogoza. Dolaskom do kućnog broja 5 Ulice Zinke Kunc, sudjelovala je u prometnoj nesreći te je utvrđeno da je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1,45 g/kg). Vozačka dozvola oduzete joj je na 12 sati te je isključena iz prometa.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, tri su osobe odbile testiranje na droge. Od 48 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod osam vozača (16,7%%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 11 mladih vozača (22,9 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, osam je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Visoke kazne

U petak, 19. veljače 2021. godine oko 21.30 sati policijski su službenici tijekom redovnog nadzora prometa u Ulici Križnoga puta zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnjak. Tijekom postupanja policijskih službenika 29-godišnjak je odbio testiranje na droge kao i vađenje urina ili krvi, a zbog čega je uhićen te odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 6600 kuna te mu je ujedno i izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jednog mjeseca, izvijestili su iz PU zagrebačke.

U subotu, 20. veljače oko 1 sat, policijski su službenici na Trgu hrvatskih velikana zaustavili osobni automobil kojim je, za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, upravljao 32-godišnjak. na sudu je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 15.300 kuna.

Istog dana oko sat vremena kasnije, odnosno oko 2 sata, u Gavellinoj ulici su policijski službenici Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 25-godišnjak i to također za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije. Nakon što je uhićen, odveden je i na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je određeno zadržavanje u trajanju od maksimalno 15 dana.

U subotu, 20. veljače 2021. godine. oko 11.20 sati, 47-godišnji recidvist je za vrijeme dok mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije, upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom kneza Branimira u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s Heinzelovom ulicom naletio je osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka. u prometnoj je nesreći nastala materijalna šteta. Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu je kažnjen novčanom kaznom od 12.000 kuna.

Povratak na Net.hr