VJEROUČITELJ KOJI JE DOBIO OTKAZ ZBOG RAZVODA TVRDI: ‘Diskriminirali su me i povrijedili mi pravo na obiteljski život’

Nesvakidašnji slučaj, 40-godišnjeg vjeroučitelja iz Rijeke, Petra Travaša, koji je ostao bez posla nakon što se razveo od prve supruge s kojom je bio crkveno vjenčan, te s drugom ženom sklopio civilni brak, razmatraju suci Europskog suda za ljudska prava u Strasborugu. Uskoro će se navršiti punih deset godina od kada je Travaš krenuo u pravnu bitku zbog otkaza.

Tužbu sudu u Strasbourgu podnio je nakon što su hrvatski sudovi – od Općinskog suda u Rijeci do Ustavnog suda RH – zaključili kako je bilo opravdano što mu je Riječka Nadbijskupija uskratila kanonski mandat potreban za predavanje vjeronauka.

Učinjeno je to još u kolovozu 2006. godine nakon što se Travaš ponovno oženio, a prvi, crkveni brak nije prema svim crkvenim pravilima raskinuo.

Nije svjedočio kršćanski život

U crkvenom obrazloženju bilo je navedeno da se Travaš kao vjeroučitalj po kanonskom pravu morao odlikovati pravim naukom i svjedočenjem kršćanskog života, a svojim razvodom i ponovnim vjenčanjem to je prekršio.

Nakon što je izgubio sporove sa školama koje su mu otkazale ugovor o radu, Travaš se obratio i Ustavnom sudu RH smatrajući da mu je ovim potezima povrijeđeno pravo na rad.

No, i s Ustavnog suda stigla mu je odbijenica, jer je zaključeno kako su u njegovom slučaju poštivani Vatikanski ugovori koji propisuju uvjete zapošljavanja vjeroučitelja.

Međutim, jedan od tadašnjih ustavnih sudaca, akademik Davor Krapac, imao je izdvojeno mišljenje primjećujući da Hrvatska nije svojim civilnim zakonima uredila ovu problematiku, pa Travaš i nije imao adekvatnu regulativu na koju se mogao pozivati nakon otkaza.

Europski sud za ljudska prava
Slučaj je stigao do Europskog suda za ljudska pravaFoto: FREDERICK FLORIN/AFP

Strogo poštivanje ugovora sa Svetom Stolicom

Škole su se pravdale da su Travašu morale dati otkaz nakon što mu je Crkva opozvala vjeroučiteljski mandat jer su se morale pridržavati međunarodnog ugovora sklopljenog između Svete Stolice i Hrvatske.

Travaševa odvjetnica Lovorka Kušan podsjetila je da “pravo na obiteljski život i pravo stupanja u brak sadrže u sebi obvezu države da ne sprječava zaključenje braka niti osnivanje obitelji kada je brak zaključen u skladu s domaćim zakonom ali i zabranjuje državi nametanje nekoj osobi bilo kakve sankcije zbog zaključenja braka”.

“Prvi brak mog klijenta prestao je na način propisan Obiteljskim zakonom, te je on zaključio drugi brak također u skladu s Obiteljskim zakonom. Zaključenjem tog braka nije povrijedio niti jedan propis koji je na snazi u Republici Hrvatskoj.

Ipak, upravo zbog zaključenja braka dobio je otkaz kao radnik laičke škole u vlasništvu županije. Stoga je njegovo pravo na obiteljski život i pravo stupanja u brak povrijeđeno.

Diskriminiran kao vjeroučitelj

Prema kanonskom pravu brak je moguće raskinuti samo u iznimnim slučajevima i samo u kanonskim pravom propisanoj proceduri u kojoj razrješenje braka može dati samo Papa.

Razvod braka bez Papinog razrješenja smatra se grijehom i povredom ćudoređa. Kada državni sudovi opravdavaju otkaz ugovora o radu radniku u javnoj školi u vlasništvu županije kanonskim pravom tada postupaju protivno zakonu, jer uvode sankciju za nešto što je zakonom dopušteno i regulirano te uvode u hrvatski pravni sustav institut grijeha i ćudoređa”.

U međuvremenu je doduše poništenje crkvenog braka postalo nešto jednostavnije, no nije isključeno da bi crkva na svaki takav potez gledala kao na kršenje kanonskog mandata.

Sada u tužbi Europskom sudu za ljudska prava koji, međutim, o njoj još uvijek nije donio presudu, odvjetnica Kušan navodi da je Travašu povrijeđeno pravo na privatni i obiteljski život, te da je zbog toga diskriminiran kao vjeroučitelj.

Povratak na Net.hr