NASTAVAK SUĐENJA U OSIJEKU

VISOKI KAZNENI SUD ODBIO IZMJEŠTANJE MAMIĆEVA SUĐENJA: Evo kako su komentirali optužbe na račun sudaca

Visoki kazneni sud je utvrdio da javno iznesene optužbe na račun četvorice sudaca nisu razlog koji bio upućivao na subjektivnu pristranost svih ostalih sudaca tog suda ‘samo zato jer obnašaju sudačku dužnost na istom sudu’

Visoki kazneni sud (VKS) odbio je prijedlog trojice optuženika za prenošenje mjesne nadležnosti u drugom suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću i ostalima koji se vodi na Županijskom sudu u Osijeku zbog izvlačenja oko 200 milijuna kuna iz Dinama.

Prijedlog za izmještanje postupka zbog pristranosti iznijela su trojica okrivljenika nakon što je odbjegli Zdravko Mamić iz Bosne i Hercegovine iznio optužbe na račun četvorice sudaca osječkog Županijskog suda.

No, Visoki kazneni sud je utvrdio da javno iznesene optužbe na račun četvorice sudaca nisu razlog koji bio upućivao na subjektivnu pristranost svih ostalih sudaca tog suda “samo zato jer obnašaju sudačku dužnost na istom sudu”.

INSPEKCIJA NAŠLA MANJE NEPRAVILNOSTI NA SUDU U OSIJEKU: Mamić podnio ustavnu tužbu zbog procesa vođenog na tom sudu

Nepristranost sudaca

Sud objašnjava da se osobna nepristranost suca mora pretpostaviti dok se ne dokaže suprotno, a da predlagatelji nisu naveli ni jedan objektivni razlog sumnje u nepristranost svih ostalih sudaca. “To što je jedan optuženik iznio takve optužbe, a što je rezultiralo pokretanjem stegovnog postupka protiv dvojice od tih sudaca, ne predstavlja prihvatljiv argument za sumnju u nepristranost ostalih sudaca tog suda”, poručio je Visoki kazneni sud.

Sud također smatra da se zaključak o takvoj sumnji ne može automatizmom protegnuti na ostale suce jer je sudačka dužnost osobno povjerena određenom sucu, a s obzirom na to da nije dovedena u pitanje nepristranost preostalih sudaca ne može se upirati ni u općenitu pristranost tog suda.

Visoki kazneni sud smatra da ni predsjednik suda nema ovlasti iskoristiti svoj hijerarhijski položaj da bi sucu koji odlučuje u predmetu dao upute o tome kako odlučiti jer suci sude na temelju Ustava, zakona te pravilno i potpuno utvrđenih činjenica u provedenom postupku.

Prijedloge trojice okrivljenika sud je odbio i zato jer nisu ostvareni ni razlozi za prenošenje mjesne nadležnosti zbog ekonomičnijeg postupanja pred drugim stvarno nadležnim sudom. “Takvi navodi jednog predlagatelja ne dovode u pitanje postojeću odluku predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je prvotno i određena nadležnost Županijskog suda u Osijeku u ovom predmetu”, kažu na VKS-u.

Također su odbačeni prijedlozi jednog optuženika za izdvajanje iz spisa svih odluka optužnog vijeća kao nezakonitih dokaza jer Visoki kazneni sud o tom prijedlogu ne može odlučivati.

USKOK SE OGLASIO O SLUČAJU ZORANA MAMIĆA: ‘Nismo mogli predložiti mjere opreza, nije bilo uvjeta za to’

Vrban pokrenuo stegovni postupak

Nakon što je Zdravko Mamić iznio optužbe na račun četvorice osječkih sudaca, a predsjednik osječkog suda Zvonko Vrban odlučio pokrenuti stegovni postupak protiv sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina, branitelj drugookrivljenog Damira Vrbanovića zatražio je prenošenje mjesne nadležnosti, smatrajući da se iza “čelične zavjese pravosuđa skriva nešto puno dublje”.

U predmetu koji će se nastaviti voditi u Osijeku tereti se prvookrivljenog Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna, a uz Zdravka Mamića, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario i brat Zoran Mamić. Na optuženičkoj klupi u tom su slučaju i bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Zdravko Mamić već je pravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zbog izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, ali odsluženje kazne izbjegava zahvaljujući državljanstvu Bosne i Hercegovine u kojoj se nalazi već i tri i pol godine. Od nedavno mu se pridružio i brat Zoran Mamić koji je u tom postupku osuđen na kaznu od četiri godine i osam mjeseci te ja zatražio da je odsluži u BiH. U prvom postupku protiv Mamića osuđeni su i bivši poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca te Vrbanović na tri godine zatvora.

ZDRAVKO MAMIĆ ISTO ŽELI ODSLUŽITI KAZNU U BIH: Njegova obrana poslala službeni zahtjev: ‘Time se neće ugroziti svrha kažnjavanja’

ZDRAVKO MAMIĆ DOBIO SUDSKU UPLATNICU: Mora uplatiti 25,5 milijuna kuna u roku od osam dana. Ako to ne učini…

Povratak na Net.hr