KRAK NARKO-LANCA

VELIKI PREOKRET NA ZAGREBAČKOM SUDU: ‘Hrvatskom Escobaru’ neće se suditi u procesu za šverc droge iz J. Amerike

Zagrebački sud razdvojio je optužnice što ih je riječki USKOK spojio.

Stjepan Prnjat, 45-godišnji Zeničanin s riječkom adresom, kojeg zovu i ‘hrvatski Escobar’ odgovarat će za pranje oko 14 milijuna eura, no ne i za šverc te droge iz Južne Amerike.

Istarski narko-lanac

Odlučilo je tako vijeće Županijskog suda u Zagrebu razdvojivši proces protiv Prnjata, od optužbi za krijumčarenje droge protiv Milana Štifanića, šefa istarskog kraka narko-lanca iz Južne Amerike.

Droga je jahtama stizala iz Kolumbije i Venezuele, a u konačnici su istražitelji zaplijenili 76 kilograma kokaina i 26 kilograma heroina, te još osam milijuna eura i druge dragocjenosti.

Odslužio kaznu

Drogu je Prnjatova skupina, prema sumnjama istražitelja, skladištila u kućama u Amsterdamu, Rotterdamu i Madridu, nakon čega su je distribuirali u Španjolsku, Nizozemsku, Italiju i Hrvatsku. No, kako je Prnjat u Italiji već odslužio zatvorsku kaznu zbog šverca droge između 2005. i 2007. godine, sada će odgovarati samo zbog sumnji da je prljavi novac ulagao u legalne novčane tokove u Hrvatskoj.

Zbog toga se već njegova imovina u Hrvatskoj našla pod blokadom. Riječ je o više od šest milijuna kuna, nekretninama u Lovranu, te vrijednom automobilu. Ukupno je njegovoj skupini blokirana imovina vrijedna više od sedam milijuna eura.

Ključna svjedokinja

Ključan za rasvjetljavanje narko-lanca bio je iskaz supruge Milana Štifanića, Gordane, koja je nakon uhićenja ispričala sve o krijumčarenju i vezama s Južnom Amerikom, ali se tijekom procesa predomislila i povukla iskaz.

Riječki sud na kraju je oslobodio Prnjata i suokrivljenike krivnje, a nakon što je Vrhovni sud RH oslobađajuću presudu ukinuo i vratio slučaj na ponovni postupak, proces je iz Rijeke preseljen u Zagreb.

Povratak na Net.hr