TRAGEDIJA IZ 2007.

VELIKI OBRAT NA SUĐENJU SLAVICI! Šefovi DVD-a priznali: ‘Mi smo poslali maloljetne vatrogasce na Kornat’

Dvojica svjedoka na suđenju Draženu Slavici jučer su priznala da su oni kao šefovi DVD-a bili ti koji su na traženje šefa Javne vatrogasne postrojbe odlučivali koje će vatrogasce poslati na požarište.

Nakon svjedočenja Siniše Salomona, bivšeg zapovjednika DVD-a Tisno, i Petra Popovića, zapovjednika DVD-a Zablaće, u utorak optuženi za kornatsku tragediju Dražen Slavica mogao bi malo odahnuti.

Naime, dvojac je pred sucem Županijskog suda u Zadru priznao kako su sami donijeli odluku o tome koga će poslati na teren kobnoga dana, piše Zadarski.hr.

Ustaljena praksa

Među vatrogascima koji su otišli i izgubili život bilo je i onih koji su bili maloljetni, ali i onih koji nisu prošli vatrogasnu obuku. Takva praksa, iako suprotna zakonu, u DVD-u Zablaće upražnjavala se i prije i poslije kornatske tragedije.

Dražen Slavica
Dražen SlavicaFoto: Željko Mršić/PIXSELL

Potvrdio je to Popović koji je i svog sina Kristijana poslao na Kornat, kao jednog od malobrojnih koji je imao završenu školu za vatrogasnog tehničara.

Popović je priznao da zbog svog nemara nije bio upoznat sa svim vatrogasnim propisima koji određuju tko sve smije i u kakvim okolnostima biti upućen na gašenje požara.

PRODANOVIĆ EKSPLODIRAO U SUDNICI: ‘Što je Slavica trebao, iz balona nadgledati gdje su vatrogasci?!’

Efekt elisa pri slijetanju i polijetanju helikoptera

Sudac Boris Radman je svjedoke, među kojima je bio i Nenad Alviž, profesionalni vatrogasac JVP Šibenik, mahom ispitivao o detaljima oko slijetanja i polijetanja helikoptera te tehničkoj ispravnosti pumpi zvanih “patkica” koje su vatrogasci nosili sa sobom u helikopteru. Također ga je zanimao efekt vrtloženja zraka koji postižu elise helikoptera prilikom polijetnja i slijetanja.

Nenad Alviž svjedočio je da se efekt elisa osjeća i na udaljenosti od 50 metara od helikoptera.

“Sletjeli smo na mjesto u uvali koje je od vatre bilo udaljeno oko sto metara. Vatra je bila niska, visine do koljena, možda do metra. Ali kad me pitate kolika je vatra bila kad se helikopter dizao, ne znam, jer tada nisam pogledao vatru, ali sam osjetio strujanje zraka od njegovih elisa”, kazao je Alviž.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr