VARAŽDINSKI

VARAŽDINSKI PSIHIJATAR NIJE SAMO SEKSUALNO ISKORIŠTAVAO SVOJE PACIJENTICE: Dvije su oklevetale njegovu bivšu partnericu na sudu

Varaždinski psihijatar kojeg pacijentice optužuju za seksualno zlostavljanje navodno je iskoristio dvije pacijentice i medicinski karton kako bi na susu u Ljubljani ocrnio svoju bivšu partnericu i preuzeo skrbništvo nad djecom

Afera s varaždinskim psihijatrom kojeg je za spolno uznemiravanje i zlostavljanje prijavio dvoznamenkasti broj pacijentica ne staje samo na tim optužbama. Naime, kontroverzni liječnik ima prijave i za druga neetična i nezakonita djela. Među njima se nalazi i zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka pred Hrvatskom liječničkom komorom zbog povrede Etičkog kodeksa struke. On je, doznaje Varaždinski, navodno iskoristio nekoliko pacijentica za svjedočenje u sudskom sporu protiv njegove bivše partnerice te koristio njene zdravstvene podatke koji mu nisu mogli niti smjeli biti dostupni.

VARAŽDINSKOG PSIHIJATRA VIŠE PACIJENTICA OPTUŽUJE ZA ZLOSTAVLJANJE: ‘Pitao je može li probati koliko sam vlažna’

Pacijetice klevetale bivšu partnericu

Jedna od “svjedokinja”, K.V.D., je u rujnu 2018. poslala dva dopisa Centru za socijalnu skrb te u njima iznijela niz kleveta na račun bivše psihijatrove partnerice i njenih roditelja, zbog čega je kasnije dobila tužbu obitelji. Kasnije ju je psihijatar predložio kao svjedokinju u postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Ljubljani. “Ona nije mogla saznati ime socijalne radnice koja radi na predmetu nikako osim putem psihijatra kojem je pacijentica. Spis ima status stroge tajnosti i nitko osim roditelja nema pravo uvida u njega”, stoji u zahtjevu za pokretanjem disciplinskog postupka protiv psihijatra.

Gotovo istovremeno je V.M., zaposlenica psihijatrijskog odjela i također psihijatrova pacijentica, po sličnom principu sastavila izjavu u kojoj iznose određene informacije o partneričinoj majci. I ona je od partneričine obitelji dobila tužena za klevetu, a njenu je izjavu psihijatar predao ljubljanskom sudu u istom procesu. “Očito je psihijatar i ovu svoju pacijenticu obavijestio o postojanju sudskog postupka i naveo ju da sastavi i kod javnog bilježnika ovjeri izjavu neistinitog sadržaja”, piše u zahtjevu za pokretanjem disciplinskog postupka protiv liječnika.

Ocrnjivanje zbog zdravstvenog stanja

No, psihijatar je istom sudu podastrio i podatke o zdravstvenom stanju svoje bivše partnerice, koje je, kako piše u prijavi, mogao znati “samo ako je u svojstvu liječnika zaposlenog u Općoj bolnici Varaždin izvršio uvid u zdravstveni karton prijaviteljice.” Dodaje se kako je 2011. njegovoj bivšoj partnerici dijagnosticirana multipla skleroza, a 2016. i cista u hipofizi, koja je na sudu iskorištena kao argument da “kod pacijenata lako prouzroči određene fizičke posljedice i također nerazumno ponašanje, kao što je moguće u ovom slučaju, a također i depresiju i slično”, čime je, saznaje se iz prijave, pokušao svoju bivšu partnericu toliko ocrniti da izgubi skrbništvo nad djecom.

Sama protiv svih

Iako je hrvatska liječnička komora dobila ovu prijavu još u ožujku, nije htjela komentirati svoje postupke u ovom slučaju. Čak štoviše, niti prijavitelji nemaju informacija kako se slučaj razvija. Psihijatrova bivša partnerica je, doznaje se, još prošle godine sve prijavila Etičkom povjerenstvu Opće bolnice Varaždin te ravnatelju Nenadu Kudeliću. Povjerenstvo je, bez ikakvog dodatnog objašnjenja, odgovorilo ženi da nije nadležno za taj slučaj. Nakon ponovljenih prijava, jedini koji joj je odgovorio jest predsjednik Etičkog povjerenstva Krunoslav Košćak, upitavši je zašto narušava njegovu privatnost šaljući mu prijavu na privatnu adresu elektroničke pošte.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr