TRAŽIT ĆE NAKNADU ŠTETE

UNIŠTILI SU JOJ MLADOST: Mlada Riječanka tužit će Psihijatrijsku bolnicu u kojoj je prisilno provela pet godina

Ana Dragičević, djevojka koja je bila žrtva prisilne hospitalizacije i nesavjesnog liječenja u Psihijatrijskoj bolnici Lopača pored Rijeke od 2005. do 2008. godine, podnijet će privatnu tužbu protiv te ustanove i zatražiti nakandu štete.

Liječnica i bivša ravnateljica te bolnice, 68-godišnja Mirjana Vulin, koja je liječila djevojku, ovoga je tjedna na Općinskom sudu u Rijeci nepravomoćno osuđena na deset mjeseci bezuvjetnog zatvora.

BIVŠA PACIJENTICA PAKLENE RAVNATELJICE: ‘Upropaštena mi je mladost zbog torture koju sam proživjela’

Tri godine bila je u bolnici bez privole

Da će Ana Dragičević podnijeti tužbu i zatražiti nakandu štete od Psihijatrisjke bolnice Lopača, potvrdio je Josip Mađarić, jedan od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika za naknade štete u tužbama protiv bolnica koji će djevojku zastupati u privatnoj parnici.

Ana su, još kao 16-godišnjakinju, na liječenje dali njezini roditelji, a zbog njene homoseksualne orijentacije te navodne ovisnosti koja nikada nije potvrđena. Ona je u Lopači provela pet godina, a od toga tri godine kao punoljetna osoba bez vlastitog pristanka. Otpuštena je u svibnju 2008. godine kada je javnost doznala za njezin slučaj.

Odvjetnik Mađarić kaže da su on i njegova klijentica otad čekali da se okonča kazneni postupak protiv bivše ravnateljice kako bi mogli podići privatnu tužbu.

“To nam je temelj privatnog spora. Presuda je objavljena, čeka se još pisani otpravak, nakon čega podižemo tužbu”, kazao je Mađarić za Jutarnji list dodavši da će tužbu fokusirati na one tri godine koje je djevojka, kao punoljetna osoba, provela u bolnici bez privole.

Tužbu će usmjeriti i prema Gradu Rijeci koji je osnivač Psihijatrijske bolnice Lopača.

Ana Dragičević nakon što je otpuštena iz Psihijatrijske bolnice 2009. godineFoto: Goran Kovačić/PIXSELL

Iznos odštete mogao bi biti oko 300.000 kuna

Odvjetnik Mađarić nije želio otkriti koliki će iznos svote zatražiti u zahtjevu za naknadu štete, kazavši tek da će kao kriterij uzeti sudsku praksu kod obeštećenja za nezakonito lišavanje slobode. U odvjetničkim krugovima kažu da cjenik za protupravno lišavanje slobode nije službeno formiran, ali se kao okvirna cijena najčešće uzima oko 300 kuna za svaki dan proveden u zatvoru. Tim bi se izračunom u slučaju Ane Dragičević došlo do iznosa od tristotinjak tisuća kuna.

U njezinom slučaju također će se uzeti u obzir, kaže odvjetnik, da spomenute tri godine, koliko je kao punoljetna osoba provela na psihijatriji, nije mogla raditi.

Inače u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Rijeci stoji da je doktorica Vulin nesavjesno postupala i primijenila nepodobno sredstvo i način liječenja, protuzakonito donijela odluku o zadržavanju Ane Dragičević u ustanovi, ordinirala konzumaciju vrlo potentnih antipsihotika, neprimjerenih za poremećaj ličnosti, u liječenju primjenjivala sredstva fizičke sile vezivanjem i fiksiranjem, o primjeni terapijsko-sigurnosnih intervencija nije obavještavala roditelje niti je vodila dokumentaciju, a trajanje hospitalizacije bilo je apsolutno nesrazmjerno medicinskim indikacijama.

“Kazna je, po meni, mogla biti i veća, ali bitno je da se nije izvukla. S nestrpljenjem iščekujem da počne i služiti zatvorsku kaznu”, kazala je Ana Dragičević komentirajući presudu liječnici koja joj je život pretvorila u pakao.

PAKLENA RAVNATELJICA PSIHIJATRIJE: Pacijentici davala prejake lijekove i vezala je ‘luđačkom košuljom’

Povratak na Net.hr