NA METI PREVARANATA

UKRAO JOJ NOVČANIK: Karlovčanki se lopov predstavio kao radnik Elektre pa ju opljačkao; Policija: ‘Budite sumnjičavi!’

Karlovčanki ništa nije bilo sumnjivo pa je prevaranta pustila u kuću

Priče o lažnim policajcima, HEP-ovcima i HRT-ovim inkasatorima nažalost nisu novost. Takvi prevaranti “maskiraju” se u službene osobe čiji će identitet rijetko tko provjeravati jer čini se da uniforma ipak ulijeva povjerenje. No, građani bi trebali biti sumnjičavi što pokazuje i najnoviji slučaj iz karlovačkog kvarta Švarča.

Kako javlja KAportal, jučer je jedan takav prevarant pozvonio na vrata 68-Karlovčanke te joj se predstavio kao djelatnik Elektre. Naravno, ženi ništa nije bilo sumnjivo pa je prevaranta pustila u kuću. U trenutku nepažnje on joj je “zdipio” novčanik u kojem su bili novac i dokumenti pa dao petama vjetra. Dok policija provodi kriminalističko istraživanje kako bi što prije došla do drskog lopova, istovremeno upozoravaju građane.

LAŽNI POLICAJCI PONOVNO U AKCIJI: Prevarant 85-godišnjaku rekao da mora provjeriti njegove novčanice pa pobjegao

Savjeti policije

“Obzirom da postoji mogućnost da na ovakav način građani postanu žrtve kaznenih djela, upozoravamo ih da olako ne nasjedaju pričama nepoznatih osoba, da povećaju oprez i pripaze koga puštaju u svoj dom. Podsjećamo da se počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, najčešće predstavljaju kao službene osobe, dostavljači pošiljaka, inkasatori, pripadnici vjerskih zajednica, medicinsko osoblje ili kao prodavači određenih proizvoda. Nakon što uđu u stan ili obiteljski kuću, iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti”, prenosi KAportal policijsko upozorenje.

K tome, policija ima i savjet za građane te im govori da ne otvaraju vrata dok ne provjere tko je posjetitelj i što želi. Savjetuju da građani za djelatnike raznih tvrtki zatraže službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice. Navode da bi se vjerodostojnost posjetitelja na vratima trebala provjeriti prvo bez otvaranja vrata. To znači da građani provjeru trebaju napraviti diskretno kroz špijunku ili korištenjem sigurnosnog lanca. Policija poziva na oprez i preko telefona te naglašavaju da građani ne bi trebali davati niti jedan podatak o kartici ili svoje identifikacijske podatke. Isto tako, upozoravaju da ne treba nasjedati na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti. “Budite sumnjičavi”, savjetuje policija.

“Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede dojavite policiji na broj 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama”, vele u policiji.

DAREŽLJIVI PREVARANT VREBA ŽRTVE NA INTERNETU: Preko oglasa kupio mobitel, a dobio ‘slatku’ pošiljku

Povratak na Net.hr