UTEKAO PINK PANTHER

HRVATSKOJ POLICIJI POBJEGAO PLJAČKAŠ IZ VENECIJE! Član zloglasne bande napao policajca, srušio ga na pod i odjurio u Srbiju

Nakit koji je ukrala kriminalna skupina je dio privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji

Srpski državljanin 54-godišnji Dragan Mladenović, kojeg je hrvatska policija uhitila prošlog četvrtka zbog sumnje da pripada skupini Pink Panther odgovornoj za krađu nakita milijunske vrijednosti u Veneciji, napao je istog dana policajca u službenim prostorijama policije na graničnom prijelazu Tovarnik i pobjegao u Srbiju.

Hrvatska policija objavila je da je muškarac srušio policajca na pod, pobjegao prema graničnom prijelazu Šid te je ondje stavljen pod nadzor srbijanske policije. Mladenovićeva sudbina sada je neizvjesna jer Srbija nema obvezu izručiti vlastitog državljana po eventualnoj tjeralici, a EUN u Srbiji ionako ne vrijedi.

Detalji Mladenovićevog bijega još uvijek nisu poznati.

Podsjetimo, nakon višemjesečne suradnje s talijanskom policijom, hrvatska policija uhitila je prošlog tjedna četvero hrvatska državljana i srpskog državljana osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti u siječnju ove godine u Veneciji.

ŠPRAJC UGOSTIO ‘ŽENU ZMAJA’, BIVŠU ŠEFICU ZLOGLASNE BANDE PINK PANTHER: ‘Jedan dobar, veliki igrač treba znati kad se povući’

Neprocjenjiva vrijednost

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom ‘Blaga mogula i maharadža”.

Stručnjaci smatraju kako je čitava kolekcija neprocjenjiva, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 milijuna dolara, navodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pljačka iz trećeg pokušaja

Istraga je pokazala kako je pljačka izvedena iz trećeg pokušaja. Naime, lopovi su došli u Dudževu palaču prvi puta u prosincu 2017. godine. Tada je Vinko Tomić, organizator pljačke, pokušao nasilno otvoriti staklenu vitrinu s nakitom, dok su ga Vladimir Grgić i Zvonko Đurkin skrivali. Međutim, njihovo ponašanje je bilo sumnjivo stražarima koji su zamolili sve posjetitelje da napuste palaču.

Drugi pokušaj uključio je dvojicu srpskih državljana, Dragana Mladenovića i Gorana Perovića koji su čuvali stražu. Međutim, uspjeli su tek u trećem pokušaju ukrasti nakit.

Smatra se kako je nakit kod Perovića koji je u bijegu.

Članovi skupine Pink Panther

Članovi skupine uhićeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

Vinko Tomić koji je policiji poznat pod nekoliko drugih identiteta dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Europe u sklopu kriminalne organizacije PINK PANTHER. Za njime je raspisana međunarodna tjeralica zbog krađe nakita u vrijednosti od osam milijuna švicarskih franaka u ožujku 2011. godine u Baselu tijekom izložbe “Baselworld 2011“.

LOŠ POSAO U VENECIJI: Tko je zapravo šef zloglasne bande Pink Panther kojoj su draguljarnice omiljene mete?

Temeljem europskog uhidbenog naloga četvorica hrvatskih državljana trebala bi biti izručena Italiji.

Povratak na Net.hr