NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

FILIP ZAVADLAV JE KRIV! Za trostruko ubojstvo u Splitu izrekli mu jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora; Sutkinja obrazložila presudu

Zavadlav je za svako od ubojstva koje je počinio dobio po 15 godina zatvora

Filip Zavadlav proglašen je krivim za trostruko ubojstvo u Splitu. Osuđen je na 40 godina zatvora. To je jedinstvena kazna za tri ubojstva, a riječ je o nepravomoćnoj presudi. Ostat će u pritvoru do pravomoćnosti presude.

Zavadlav je za svako od ubojstva koja je počinio dobio po 15 godina zatvora. Objedinjena je kazna zatvora u trajanju od 40 godina. Protiv ove presude može se podnijeti žalba.

U obrazloženju presude navodi se kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo posjedovanja oružja, te općeopasnu radnju. Presudu je objavila predsjednica sudskog vijeća splitskog Županijskog suda, sutkinja Višnja Strinić.

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELLFoto: Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Žalba na presudu

Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike.

Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić najavio je da će se žaliti na presudu.

“Pokušat ću još bolje obrazložiti tvrdnju obrane o njegovoj neubrojivosti”, kazao je.

“Sud je prihvatio tvrdnje obrane da se radilo o smanjenoj ubrojivosti. Od početka pokušavam objasniti da kod njega nema motiva. Postavlja se pitanje zašto. Što se krilo u njegovoj glavi? Upravo taj izostanak motiva me po tko zna koji put uvjerava da nije bio ubrojiv. Ne samo da je bio bitno smanjenje ubrojivosti, nego da je bio neubrojiv. Normalno da ću se žaliti i žalba će ići u tom pravcu. To mi olakšava posao jer ne moram dokazivati da se nije radilo o osveti”, rekao je Šerić.

Podsjetimo, Zavladav je prema optužnici 11. siječnja 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Sve je porekao

Osim za trostruko teško ubojstvo, teretilo ga se i za nedopušteno držanje oružja te općeopasnu radnju. Zavadlav se nakon krvoprolića u Varoši predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon ubojstva. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

FILIP ZAVADLAV IPAK IZNIO OBRANU: ‘Nisam kriv! Oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir’

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELLFoto: Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na ročištu prošlog tjedna je sve porekao.

“Ja nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir. Što se tiče ovog psihijatrijskog vještačenja koje je provedeno, ja se s tim ne slažem. Ako moja krivnja leži u tome što sam ja živ, onda sam kriv sto posto, dajte mi 50 godina”, rekao je Zavadlav.

Tužiteljstvo smatra da je sve isplanirao

U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog odvjetništva Žarko Štrbac je rekonstruirao Filipov život, ali i tragični događaj. Rekao je kako je obrana optuženog neosnovana, neprihvatljiva i smiješna, da je to odraz njegove ličnosti koju su utvrdili i vještaci te da na sebe želi okrenuti svu pažnju.

Tužiteljstvo je uvjereno kako su u postupku izvedeni dokazni postupci koji potvrđuju počinjenje kaznenog djela, kao i da je Zavadlav pomno isplanirao to što će napraviti.

“Bio je uporan da to realizira. Radilo se o bezobzirnoj osveti. Napravio je to usred bijela dana, u središtu grada, čekao je svoje žrtve i bilo mu je važno likvidirati ih jer je smatrao da su manje vrijedne, a i smetale su mu u životu. Nikome se ne smije dopustiti da zakon uzme u svoje ruke. To bi bio divlji zapad, takvo ponašanje treba biti sankcionirano. Smatram da bi zatvorska kazna u trajanju od 50 godina bila dovoljna da se ostvari generalna prevencija”, zaključio je Štrbac.

SHRVANI OTAC ŽRTVE FILIPA ZAVADLAVA: ‘Dok on jede, igra se, trenira i zafrkava, moj sin i ova dvojica momaka se raspadaju u grobu…’

Povratak na Net.hr