FOTO: Aktiviralo se skoro stotinu klizišta, proglašena elementarna nepogoda!

Kiša koja ne prestaje padati i dalje stvara probleme u Zagrebu. Tako se na Črnomercu aktiviralo još jedno veliko klizište, a poplavljene su i kuće na zagrebačkom području. Posebno je teško u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Jučer se na lokaciji Črnomerec 111 aktiviralo veliko klizište iza privatne kuće, a sve dostupne ekipe bile su na terenu.

Na kuću je otklizala velika količina zemlje i došlo je do puknuća jednog zida. Krenule su hitne mjere sanacije kako bi se smanjio pritisak zemlje na kuću. Teškom mehanizacijom odvezeno je čak 350 kubika zemlje, a radovi su još uvijek u tijeku.

Poplavljene kuće na zagrebačkom području

Osim na Črnomercu, jučer je u večernjim satima u Hrvatskom Leskovcu, točnije u Bedekovoj ulici od kućnog broja 3 do broja 15, došlo do poplavljivanja više podruma. Uzrok je podizanje razine podzemnih voda zbog obilnih kiša.

Vodoprivreda je pristupila prepumpavanju vode iz odvodnih kanala. Slična situacija bila je i u ulici Dolenice, gdje su vatrogasci i Vodoprivreda ispumpavali vodu.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama i Ured za graditeljstvo i izgradnju grada cijeli će dan biti na terenu, koordinirati intervencijama i pravodobno javnost informirati o situaciji.

Drama u Klanjcu

Zbog velikog broja klizišta, krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak proglasila je danas elementarnu nepogodu za područje grada Klanjca, izvijestili su iz županijskog Ureda za odnose s javnošću.

Za sada je detektirano 65 klizišta u Krapinsko-zagorskoj županiji, a procjenjuje se da će ih ukupno biti stotinjak.

Također, zbog klizišta nastalih oko nekih stambenih objekata, ukazala se potreba za evakuacijom, a razmatra se i mogućnost da se elementarna nepogoda proglasi za veći broj općina i gradova Krapinsko-zagorske županije jer se klizišta stvaraju uz cestu, te stambene i gospodarske objekte. Nastala šteta tek će se utvrditi.

Povratak na Net.hr