INTERVENTNA U AKCIJI

U POTJERI PAO OKORJELI PLJAČKAŠ: Doznajemo tko je uhićen u spektakularnoj policijskoj akciji u Dubravi

Cigarete su bile meta i prepada što se dogodio u utorak ujutro, nakon čega je policija jednog od pljačkaša koji je pobjegao taksijem u spektakularnoj akciji uhvatila u Aveniji Dubrava kod okretišta Dubec.

Nakon tog filmskog uhićenja počelo je rasvjetljavanje ovog kaznenog djela, koje je, kako doznajemo bilo pomno isplanirano, a osobe koje su u njemu sudjelovale iskusni su pljačkaši.

Unosan biznis

Biznis s preprodajom ukradenih cigareta očito je iznimno unosan zbog čega je i prije mesec dana na ulicama Zagreba viđena potjera za bijelim kombijem kojim su pljačkaši s plijenom bježali.

DOZNAJEMO DETALJE PLANA PLJAČKE CIGARETA: Trebalo je to biti baš kao u hollywoodskim filmovima…

I ova skupina imala je gotovo identičan plan. Bandu koja je već mjesecima bila pod prismotrom policije, okupio je Kristijan Pokrovac, višestruko osuđivani 36-godišnji pljaškaš koji je odležao i zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubojstva. U to vrijeme, tijekom 2010. godine, bio je iznimno blizak i s Tomislavom Marjanovićem, krunskim svjedokom atentata na Ivu Pukanića. Upravo je po Marjanovićevom nalogu, kako je utvrdio sud, Pokrovac, pucao prema braći Škrgatić tijekom svađe u Novom Zagrebu. Godinu ranije, u svibnju 2009. godine s dvojicom kompanjona u dvorištu tvrtke Stridon promet, od zaštitara tvrtke Bilić Erić Security ukrao je vreču sa 750 tisuća kuna dnevnog utrška.

Okupljanje bande

Sada je, kako sumnjaju istražitelji, angažirao još trojicu ‘suradnika’ – Jozu Leku, Daria Jakovca i Ivicu Bajlovića,  da opljačkaju pošiljku cigareta iz kombija poznatog distributera, tvrtke Orbico, jednog od najvećih donatora Mosta nezavisnih lista.

Za to su pripremili kombi s lažnim tablicama, te nabavili nove mobilne telefone za komunikaciju. Tjedan dana pratili su kretanje dostavljača, da bi na kraju odlučili da će ga napasti pred trgovinom ‘Maja’ u Popovečkoj cesti u Sesvetama.

Dovezli su se svojim kombijem na parkiralište trgovine gdje im je Leko dojavio nailazak dostavnog vozila. Bilo je 7.55 sati kada je dostavljač stigao u Popovečku cestu  22 gdje je u malu privatnu trgovinu trebao istovariti naručene cigarete. U svom tovarnom prostoru imao je cigarete vrijedne gotovo pola milijuna kuna.

Borba s dostavljačem

U idućem trenutku Pokrovac i Jakovac su zaskočili dostavljača, no ovaj im se žestoko opirao. Tako im se u jednom trenutku, kada su sva trojica ispala iz kombija, oteo i potrčao niz cestu dozivajući u pomoć.

Pljačkaši su se ubrzo dali u bijeg, no za njima je žurno organizirana potjera. Svi su već sat vremena kasnije bili u rukama policije. Među njima i sam Pokrovac koji je tijekom bijega uskočio u taksi što je zaustavljen u Dupcu.

FILMSKE SCENE U DUBRAVI: Interventna izvukla putnika iz taksija i bacila ga na pod! Doznajemo pozadinu akcije

Tijekom kriminalističkog istraživanja inspektori su Pokrovčevu grupu povezali s još jednim razbojništvom.

Napad pred bankom

Riječ je o napadu na direktora tvrtke koja u svom vlasništvu ima kioske. I njega su tijekom rujna pratili, te utvrdili kada i kako nosi novac na polog u poslovnicu Zagrebačke banke u Miramarskoj cesti. Presreli su ga 3. listopada oko devet sati ujutro kada je došao do banke. Dok se poduzetnik pokušavao otrhrvati pljačkašu koji ga je pošpricao suzavcem, drugi je iskoristio taj trenutak da mu iz automobila ukrade torbicu s nešto više od sto tisuća kuna. Novac su podijelili.

Za ove razbojničke prepade prijeti im i do 12 godina zatvora.

Dostavno vozilo Orbica našlo se na meti pljačkaša i u siječnju ove godine. Taj prepad dogodio se također u Sesvetama, u Kobiljačkoj ulici gdje su pljačkaši uperili oružje u dostavljača i ukrali 400 tisuća kuna vrijedne cigarete.

Povratak na Net.hr