U TIJEKU ISTRAGA

U LUKSUZNOJ VILI: Kod Zadra otkrivena tvornica krivotvorenog novca, uhićen Slovenac

Zadarska je policija uhitila 47-godišnjeg slovenskog državljanina koji je uz kaznenu prijavu prepraćen sucu istrage Županijskog suda u Zadru zbog pronađenih sumnjivih strojeva i opreme za koje se sumnja da su služili za izradu domaćeg i stranog novca te putovnica gotovo svih svjetskih država i ostalih dokumenata.

Pušten da se brani sa slobode

Državljanin Slovenije (47) koji je u Hrvatskoj, u mjestu Diklo kod Zadra, u kući za odmor držao grafičku opremu koja je izazvala sumnju u počinjenje kaznenog djela nelegalne izrade novca i krivotvorenja dokumenata, nakon saslušanja, pušten je da se brani sa slobode, a uskoro se očekuje stručno mišljenje Hrvatske narodne banke koja će provjeriti jesu li strojevi pronađeni u kući bili dijelom prave tvornice za izradu domaćeg i stranog novca, putovnica gotovo svih svjetskih država i ostalih dokumenata ili je riječ o opremi koja je služila u legalnoj grafičkoj djelatnosti.

U svom iskazu Slovenac je kazao kako mu je pronađena sofisticirana oprema služila za posao.

‘Policijski službenici odjela kriminalističke policije su u pretrazi kuće, koju je koristio 47-godišnji slovenski državljanin, pronašli specimena (uzorak) za osobne dokumente raznih država i materijal koji se koristi za izradu istih. On je uz kaznenu prijavu prepraćen sucu istrage Županijskog suda u Zadru’, rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije za Zadarski.hr.

Veliki poduzetnik

Uhićeni muškarac godinama se bavio grafičkom djelatnošću i imao nekoliko specijaliziranih tvrtki od kojih neke i sa sjedištem u Zadru. Nakon financijskih teškoća, ostao je bez vile u Diklu, a njegovo specijalizirano postrojenje u prizemlju vile otkriveno je kada je novi vlasnik pozvao zaštitarsku tvrtku da promijeni brave.

Mediji navode kako osim luksuzne vile u Diklu, Slovenac posjeduje helikopter i avion te da je svoje bogatstvo stekao putem svoje slovenske tiskarske tvrtke koja je sklopila milijunske poslove s Republikom Slovenijom.

Kada je ta suradnja prekinuta 2008. godine, ovaj poduzetnik tužio je državu za naknadu nastale mu štete zbog raskida ugovorenih poslova vezanih uz proizvodnju putovnica, te autonaljepnica za tehničke preglede u iznosu većem od 3,6 milijuna eura. Spor je na kraju i dobio, a iste je godine sklopio posao izrade dva milijuna srpskih putovnica, no iz tog se posla povukao optužujući Narodnu banku Srbije (NBS) i jednu njemačku tvrtku da su mu ukrali patent i tehnologiju izrade biometrijskih putovnica.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr