ČAMCEM PREKO SAVE

UHIĆENJE NA GRANICI: U Hrvatsku pokušao unijeti čak 60 kilograma eksploziva

Ukupno 60 kilograma eksploziva otkrila je u četvrtak navečer policija u vreći koju je kod Stare Gradiške čamcem preko rijeke Save iz BiH u Hrvatsku pokušao prokrijumčariti 27-godišnji državljanin BiH, koji je je pokušao čamcem pobjeći policiji, ali je spriječen i uhvaćen.

Brodsko-posavska policija priopćila je kako su policajci koji plovilom nadziru granicu oko 19 sati na Savi uočili muškarca u čamcu kojim je s teritorija BiH pristao na hrvatsku obalu.

Iz čamca je potom izvadio dvije vreće, a kada je vidio policajce oglušio se na njihovu zapovijed da stane te je pokušao pobjeći čamcem, no policajci su ga spriječili i uhvatili.

U vrećama su pronašli 300 komada po 200 grama eksploziva ukupne težine 60 kilograma.

Iz policije ne navode o kakvom je eksplozivu riječ, već ističu kako nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem i podnošenjem kaznene prijave protiv 27-godišnjeg državljanina BiH.

“Ovolika količina eksploziva može biti namijenjena za počinjenje različitih djela. Ne postoje nikakva saznanja, indicije da se radi o terorizmu”, rekao je Dean Savić, voditelj Službe za organizirani kriminalitet PNUSKOK-a.

Savić je kazao kako je posjedovanje ovolike količine eksploziva teško kazneno djelo, ali da ne zna kamo će dovesti policijska istraga.

Pronađeni eksploziv vojne je namjene i ne koristi se za standardne gospodarske aktivnosti. “Ovaj događaj govori o sposobnosti hrvatske policije da zaštiti vanjsku granicu Hrvatske, odnosno buduću schengensku granicu”, rekao je Savić.

Kako se doznaje, 27-godišnjem krijumčaru eksploziva prijeti kaznena prijava na osnovu koje može dobiti od tri do pet godina zatvora.

Povratak na Net.hr