MUTNI POSLOVI S OTPADOM Tuziteljstvo zatrazilo obnovu postupka protiv Mladinea

Zupanijsko drzavno odvjetnistvo podnijelo je zagrebackom Zupanijskom sudu zahtjev za obnovu postupka protiv bivseg direktora Fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost Vinka Mladinea, doznaje se u tuziteljstvu.

“Zahtjev je podnijet nakon sto je Drzavnoodvjetnicko vijece svojim odlukama utvrdilo stegovnu odgovornost zamjenica zupanijske drzavne odvjetnice uslijed cijih je stegovnih djela doslo do propustanja roka za podizanje optuznice”, izvijestilo je drzavno odvjetnistvo na svojoj internetskoj stranici.

Fond ostecen za 46 milijuna kuna

Vinka Mladinea i Mihu Zrnica Marinovica tuziteljstvo je vec optuzilo da su Fond ostetili za vise od 46 milijuna kuna, no nadlezne tuziteljice optuznicu su podnijele dan nakon isteka roka, zbog cega ju je zagrebacki sredinom prosinca odbacio.

U optuznici koju je sud i prije odbacivanja vracao na doradu tuziteljstvo tvrdi da je Marinoviceva tvrtka “Odlagaliste sirovina” od 1. ozujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 “privremenih situacija” u iznosu vecem od 125 milijuna kuna za radove i gradevinski materijal koji su vec bili placeni temeljem drugih ugovora.

Tvrtka zadarskog poduzetnika, prozvanog “dalmatinskim kraljem otpada”, time je navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond ostecen za 46 milijuna kuna. U tuziteljstvu sumnjaju da je Zrnic Marinovic bivsem direktoru Fonda u vise navrata zauzvrat predao najmanje 900 tisuca kuna, nakon sto je ispostavljanje neosnovano uvecanih racuna dogovarali od sredine 2006. do kraja 2010. u Zagrebu, Zadru i Obrovcu.

Optuznicu je u prosincu sutkinja zagrebackog Zupanijskog suda Tanja Pavelin Borzic odbacila jer je zakljucila da je tuziteljstvo “probilo” zakonom predvidene rokove, odnosno da optuznicu nije podnijelo najkasnije 30 dana od zavrsetka istrage. Zakon propisuje da se, ukoliko optuznica nije podnesena u tom roku, smatra da je tuziteljstvo odustalo od kaznenog progona.

Takvo tumacenje zakona u svom je ranijem priopcenju potvrdilo i tuziteljstvo, navodeci da je “optuznica, uslijed omaske zamjenica drzavne odvjetnice, podignuta jedan dan nakon proteka roka”. No, tuziteljstvo se i tada pozivalo na zakonsku odredbu prema kojoj se moze zatraziti obnova postupka “u slucaju da je do propustanja roka za podizanje optuznice doslo zbog stegovnog djela drzavnog odvjetnika”.

‘Pao’ u Fimi mediji

Istragu u ovom slucaju isprva je vodio USKOK koji ju je u vise navrata prosirivao. Poslovanje Fonda pocelo se propitivati nakon sto je Mladineo u studenom 2010. uhicen u slucaju izvlacenja milijunskih iznosa iz drzavnih institucija i tvrtki preko marketinske agencije Fimi media, zbog cega su nepravomocno osudeni bivsi premijer Ivo Sanader, njegova bivsa stranka i nekadasnji HDZ-ovi duznosnici.

Mladineo je, u meduvremenu, optuzen da je zajedno s bivsom HDZ-ovom saborskom zastupnicom Barbarom Besenic te jos cetvero optuzenika i tri tvrtke, Fond ostetio za 130 milijuna kuna fiktivnim otkupom PET ambalaze, a na pocetku sudenja u lipnju odbacio je USKOK-ove optuzbe.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr