ZLOSTAVLJALI ZAROBLJENIKE

TUŽITELJSTVO U OSIJEKU POKRENULO ISTRAGU ZA ZLOČIN NA OVČARI: Dvojica uhićenih osumnjičena za ‘špalir smrti’

‘Osnovano se sumnja da su zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, a zatim su ih svi zajedno tukli’, stoji u dopunjenom rješenju o provođenju istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku objavilo je da je pokrenulo istragu protiv 57-godišnjeg Draženka Đokića i 72-godišnjeg Vojina Krstića (u priopćenju se ne spominju njihova imena, samo godine rođenja, nap.a.) osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari 1991. godine.

U dopunjenom rješenju o provođenju istrage Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku navodi se da je takva odluka donesena zbog osnovane sumnje da su dvojica spomenutih, nedavno uhićenih mještana Negoslavaca kod Vukovara, počinila kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika.

MUP POTVRDIO: Dvojicu muškaraca sumnjiče za špalir smrti na Ovčari; Zlostavljali i udarali zarobljene Hrvate čime god su stigli

Osnovana sumnja da su počinili zločin na Ovčari

“Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici kao pripadnici Teritorijalne obrane Negoslavci u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara, počinili navedeno kazneno djelo. Osnovano se sumnja da su, nakon što su JNA, teritorijalna obrana i druge paravojne formacije lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor hrvatskih branitelja grada Vukovara i nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, MUP-a, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika, po odobrenju pukovnika Mile Mrkšića, zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA, predali ih pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi te ih autobusima iz vukovarske bolnice odvezli najprije u vojarnu, a potom ih dovezli na poljoprivredno dobro Ovčara.

DVOJICA SU BILI DIO ZLOGLASNOG ŠPALIRA SMRTI NA OVČARI? Otkriveni detalji policijskih uhićenja u Negoslavcima

U ‘špaliru smrti’ tukli 200 zarobljenika

Nakon toga su, osnovano se sumnja, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovali u tjelesnom ozljeđivanju zarobljenika i nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo.

Osnovano se sumnja da su zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, a zatim su ih svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima  tijela.
Okrivljenici su ispitani u državnom odvjetništvu, a sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i donio rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage”, stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

TKO SU OSUMNJIČENICI ZA RATNI ZLOČIN? Već godinama ih privode na obavijesne razgovore, jedan je bio svjedok na suđenju za Ovčaru u Beogradu

Povratak na Net.hr