OTELA SE IZ MAJČINIH RUKU

TRAGEDIJA NA GRANICI HRVATSKE I SRBIJE: ‘Čuli su zvuk sirene lokomotive i kočenje, djevojčica nije pokazivala znakove života’

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je informaciju da je 21. studenog 2017. godine oko 20 sati  na području Republike Srbije, blizu granice s Republikom Hrvatskom, oko 250 metara u dubini teritorija Republike Srbije, došlo do naleta teretnog vlaka na dijete koje je smrtno stradalo.

U naletu teretnog vlaka u općini Šid smrtno je stradala petogodišnja djevojčica, migrantkinja koja je zbog zadobivenih ozlijeda na području glave i zatiljka ubrzo nakon dolaska Hitne medicinske pomoći preminula.

Djevojčica se, zajedno s grupom migranata, kretala pješke uz prugu prema Hrvatskoj na potpuno neosvjetljenom dijelu, a prema prvim informacijama navodno se uslijed igre odvojila od svojih roditelja te je završila pod kotačima vlaka koji se kretao na relaciji Tovarnik – Šid.

Policija je odmah priskočila u pomoć te je djevojčica prevezena vozilom Hitne pomoći u Tovarnik u Hrvatskoj, gdje je najbliža bolnica, kako bi joj se hitno pružila adekvatna njega. Nije poznato je li djevojčica preminula tijekom transporta ili na licu mjesta.

Otežan pristup Hitnoj pomoći

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske priopćeno je kako detalji ovog teškog stradavanja nisu poznati s obzirom da je očevid obavljala srpska policija no napominju da su navedenoga dana policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske termovizijskom kamerom uočili grupu osoba, koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti oko 300 metara od granične crte u dubinu Republike Srbije.

‘Nekoliko trenutaka nakon uočavanja grupe, policijski službenici čuli su neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka s mjesta gdje su osobe uočene. Nakon kratkog vremena do policijskih  službenika na graničnu crtu dotrčale su nepoznata ženska i nepoznata muška osoba s djetetom u naručju, koje je bilo vidljivo teško ozlijeđeno u predjelu glave s tragovima krvi na licu i otvorenom ranom na zatiljku. Dijete nije davalo znakove života, a policijski službenici odmah su zatražili dolazak Hitne medicinske pomoći. Budući da je otežan pristup osobnim vozilima poljskim putem do mjesta gdje se policijska ophodnja nalazila, policijski službenici prevezli su dijete i ženu u terenskom vozilu na parkiralište željezničkog kolodvora Tovarnik kako bi u što kraćem vremenu dočekali ekipu Hitne medicinske pomoći zbog ukazivanja liječničke pomoći dok je muška osoba zadržana na graničnoj crti s još pet osoba iz grupe. Na željeznički kolodvor pristigla je  ekipa Hitne medicinske pomoći koja je  u 21,10 sati konstatirala smrt djeteta’, priopćeno je iz MUP-a.

U priopćenju se dodaje i kako je majka, koja se izjasnila kao državljanka Afganistana, potvrdila da je preminulo dijete njezina kći rođena 2009. godine. Nakon što su joj policijski službenici objasnili tijek daljnje procedure majka se pristala vratiti u Republiku Srbiju.

‘Ministarstvo unutarnjih poslova izražava žaljenje zbog smrtnog stradavanja djevojčice. Naglašavamo kako postupanje hrvatske granične policije nije na nikakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta’, kazali su iz MUP-a.

Povratak na Net.hr