SMRT U MINSKOM POLJU

NOVI DETALJI TRAGEDIJE KOD ZEMUNIKA: Poginuli pirotehničar (60) bio je otac šestero djece…

Jutros oko 8.30 sati, između Suhovara i Zemunika Gornjeg, tijekom razminiranja, u eksploziji za sada nepoznatog minsko-eksplozivnog sredstva smrtno je stradao pirotehničar, javila je PU zadarska.

‘Hrvatski centar za razminiranje obaviješten je o minskom incidentu sa smrtnim stradavanjem pirotehničara. Prema raspoloživim i neutvrđenim informacijama radi se o stradavanju od PROM-a-‘, priopćeno je iz Hrvatskog centra za razminiranje, a javlja N1. Radio je na projektu razminiranja “Područje naselja Zemunik Gornji” u Zadarskoj županiji.

Mjesto događaja se osigurava, a očevidom će se utvrditi sve okolnosti ove tragedije.


Ima šestero djece, dvojica sinova rade na razminiranju

Kako javlja 24sata, poginuli pirotehničar imao je 60 godina i dugogodišnje iskustvo u ovom poslu. Otac je šestero djece, od kojih dvojica sinova također rade na poslovima razminiranja. Kolege poginulog pirotehničara su jako potreseni.

Zadarski.hr javlja da je na zadarsko područje, kao zaposlenik jedne privatne tvrtke za razminiranje, stigao iz Baranje.

PROM-1 (Protupješačka rasprskavajuća odskočna mina) je smrtonosna na priličnoj udaljenosti jer je sposobna rasprsnuti opasne fragmente na 100 i više metara, a one smrtonosne u krugu od 50 metara. Ova mina sa sigurnošću ubija ili teško ozljeđuje bilo koga u krugu od 30 metara od eksplozije. Kao i sve odskočne mine i PROM-1 u stanju je nanijeti ozljede bez obzira na zaštitu i nošenje različitih pancirnih odijela i oklopa, jer rasipanje fragmenata kod ovog tipa mine svejedno ozljeđuje nezaštićene dijelove tijela, naročito udove, lice i oči žrtve to jest žrtava. PROM-1 je jugoslavenske proizvodnje.

Povratak na Net.hr