VELIKA OPERACIJA 'PRAVDA'

SKRIVA LI SE U HRVATSKOJ? Tko je zanosna sutkinja koja je sređivala nekretnine na imena mrtvaca

I danas su u BiH nastavljena uhićenja u velikoj međunarodnoj operaciji “Pravda” u kojoj se na meti istražitelja našao bivši ministar unutarnjih poslova Alija Delimustafić zbog malverzacija s nekretninama.

Jedna od glavnih karika njegovog kriminalnog lanca, prema sumnjama istražitelja bila je sarajevska sutkinja Lejla Fazlaglić. Njih dvoje, te još tri osobe osumnjičeni su za zlouporabu položaja, pranje novca i prijevaru, čime su oštetili građane BiH, kao i tvrtke s kojima su surađivali.

Česta gošća društvenih kronika

Bivši ministar unutarnjih poslova BiH Delimustafić već je i ranije povezivan s kriminalom, ali i za sutkinju se sumnjalo da bi mogla biti upletena u korupciju.

Riječ je o, kako javljaju bosansko-hercegovački mediji, ženi koja je široj javnosti već godinama dobro poznata, jer je osim sudačke karijere, gradila i imidž u medijima. Čak je bila među osnivačima ženskog časopisa, a zbog svojih partnera također je često punila rubrike društvenih kronika.

Sada je za lijepom sutkinjom raspisana tjeralica, jer su inspektori nisu pronašli na njezinoj kućnoj adresi u Sarajevu, a postojale su sumnje da se sklonila u Hrvatsku zbog čega su i tu obavljeni pretresi nekretnina u njezinom vlasništvu. No, za sada nema potvrde da joj se ušlo u trag, dok su danas u Sarajevu uhićene još dvije osobe za koje se sumnja da su joj pomagale njoj i Delimustafiću u zataškavanju kaznenih djela. Broj osoba obuhvaćenih istragom tako se sada popeo na 15.

Planirani bijeg?

Da je i Delimustafić planirao napustiti BiH istražitelji su zaključili na osnovu avionskih karata za Tajland što su pronađene u njegovom stanu.

Gdje se skriva Lejla Fazlagić za sada nije poznato. Dio bosansko-hercegovačkih medija objavio je kako je često znala boraviti na području Rijeke, no u razgovoru s tamošnjim odvjetnicima doznali smo kako se u pravničkim krugovima očito nije kretala. Nakon sudačke karijere, nastavila je raditi u Općini Stari Grad gdje je, kako stoji u kaznenoj prijavi, i počinila malverzacije s uknjižbom nekretnina.

Od njezinih prijatelja saznali smo da je svake godine dolazila u Hrvatsku. Uglavnom je birala odredišta na Jadranu, a često je ljetovala na području Makarske.

Žena, majka, neosuđivana…

Njezin odvjetnik Omar Mehmedbašić izjavio je  kako njegova klijentica uopće nije planirala bježati, jer je riječ o majci dvoje djece koja do sada nije imala nikakvih problema sa zakonom. No, unatoč tome protiv bivše sutkinje zatražen je istražni zatvor, a ukoliko bude određen slijedi joj raspisivanje tjeralice.

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo sumnja da je pomagala nezakonito knjižiti imovinu i to na 70-ak osoba od kojih su neke već tada bile mrtve. Omogućila je navodno i vraćanje nekretnine što ju je Hypo Alpe Adria Banka naslijedila prema ugovoru s Dubrovačkom bankon potpisanom još 1999. godine. No, kako je sutkinja Fazlagić omogućila vraćanje nekretnine ona je prodana Cenexu, odnosno Delimustafiću. Istovremeno nije vraćeno dva milijuna konvertibilnih maraka što su plasirani u zamjenu za zalog te nekretnine. U nastavku istrage rasvjetljavat će se i navodno kršenje urbanističkog plana na području Marijin Dvora gdje je trebala biti građena zagrada sa šest katova.

Korupcija ili neznanje?

Lik i djelo Lejle Fazlagić često su analizirani u medijima, a jednako često percipirana je na dvojak način. Dio odvjetničko-pravosudnih krugova opisivao ju je kao potpunu neznalicu, dok su ju drugi smatrali korumpiranom.

Prema informacijama Slobodne Bosne, Lejla Fazlagić je tijekom rata u BiH bila u izbjeglištvu, a nakon što se vratila u domovinu angažirala se u jednoj od mnogobrojnih međunarodnih institucija zaduženih za “reformu pravosuđa”. Prije rata bila je udana za nogometaša FK Sarajevo Husrefa Musemića, no razveli su se nakon godinu-dvije braka.

Kasnije se udala za bosansko-hercegovačkog diplomata Mirzu Pašića, a bila je udana i za Narmina Vilu, poslijeratnog povjerenika Okruga Mostar u Sarajevu i zastupnika uglednog svjetskog brenda Paul & Shark. Nakon što se razvela od Vile, a vrlo brzo i od Pašića uplovila je u vezu s Goranom Cerićem, sinom diplomata Esada Cerića.

Povratak na Net.hr