Optužnica za ratni zločin

‘TI SI USTAŠA! A SINA ĆU TI UBITI!’: Krvnici Bilogorskog odreda nakon 25 godina na sudu u Zagrebu

Punih 25 godina od zločina u Malom Grđevcu ratna ubojstva u tom mjestu kraj Bjelovara počet će se rasplitati na Županijskom sudu u Zagrebu.

Iako je optužnica protiv trojice pripadnika srpskog samozvanog “Bilogorskog odreda” podignuta još u svibnju 1993. godine, činjenice da niti jedan od njih nije dostupan hrvatskom pravosuđu, te da je u međuvremenu slučaj s bjelovarskog suda prebačen na sud u Zagrebu, odgodile su početak rasvjetljavanja tog zločina.

Optuženi u bijegu

Prvotno je, doznajemo, pod sumnjom bilo puno više pripadnika ovog zloglasnog odreda, odnosno bilo je obuhvaćeno više njihovih zlodjela s područja Bilogore. Dio procesa protiv njih vodi se i u Srbiji, a uskoro će početi još jedan u Hrvatskoj.

Na optuženičkoj klupi Županijskog suda u Zagrebu trebali bi se naći Željko Ćujo, 52-godišnjak rodom iz Bjelovara koji prema dostupnim podacima trenutno živi u Novom Sadu, te Nikola Macura i Aleksandar Pribjegović, čija prebivališta nisu poznata sudu. Macura (52) inače je rodom iz Ervenika, dok se 47-godišnji Pribjegović rodio u Pakracu.

Ubili zatočenike

Sva trojica sredinom listopada 1991. godine kao pripadnici “Bilogorskog odreda” povlačili su se iz Malog Grđevca, pa je Pribjegović Macuri i Ćuji naredio da pobiju civile koje su do tada držali zatočene o podrumu osnovne škole. Radilo se o trojici mještana – Ivanu Jandriću, Ernestu Nemetu i Šandoru Nađu. Njih su najprije brutalno pretukli tijekom zatočeništva. Nanijeli su im brojne teške ozljede, mahom glave, od kojih su sva trojica preminula.

“Odveli su naše sinove kada smo se tog 13. listopada vraćali kući iz polja. Planirali smo vaditi krumpir, no počela je kiša pa smo odustali. Kad smo prolazili kraj društvenog doma zaustavili su nas Nenad Bižić i Uroš Grubišić. Bili su odjeveni u maskirne uniforme, dok su na glavi imali crne poveze. Šandora i Ivana su odveli, a nama su uzeli traktor”, svjedočili su tijekom istrage Kalman Nađ, Šandorov otac, i Marija Jandrić, Ivanova majka.

Pokušavajući doznati kamo joj je sin odveden ona je kontaktirala Ćuju, ali joj je vrlo drsko uzvratio: “Ti si ustaša! A sina ću ti ubiti!”.

Ubojstva prije bijega

Majka Ernesta Nemeta posvjedočila je kako je i njezin sin tog dana odveden na povratku iz polja. “Odveli su ih u Gornju Kovačicu gdje su ih pretukli, a zatim su ih zatvorili u školu u Zrinskoj. Na kraju su ih ubili u Malom Grđevcu. Čula sam da su se Ćujo i Macura hvalili kako su sredili svu trojicu prije povlačenja u Banja Luku.

Milan Horvat, koji je preživio zlostavljanje u zarobljeništvu “Bilogorskog odreda” ispričao je kako je čuo Ćuju da se hvali da ima sjekiru i da voli njome ustašama sijeći glave.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr