KORNATSKA TRAGEDIJA

‘TATA, SVI ĆEMO IZGORJETI’: Nova turobna svjedočenja ljudi koji su krenuli u spas tragično poginulih vatrogasaca

U nastavku suđenja Draženu Slavici za kornatsku tragediju danas je svjedočila kopilotkinja helikoptera čija je posada izvlačila stradale vatrogasce s Kornata.

‘Vidjelo se da je tuda nešto prošlo. Izgledalo je kao da su vatrogasci od nečeg bježali, a zatim padali u nepravilnom hodu: noge su im bile gore, a glava dolje’, kazala je Antonela Marinov opisujući jeziv prizor koji je ugledala kobnog 30. kolovoza 2007. oko 18 sati, nakon što je s posadom i trojicom članova HGSS-a poslala u akcija spašavanja, piše Slobodna Dalmacija.

S obzirom da nisu dobili nikakvu dojavu o ranjenima ili mrtvima, mislili su da je netko od vatrogasaca uganuo nogu. Nitko ih nije pripremio na ono što će vidjeti.

Sve je bilo sivo-crno

‘Sjećam se da je cijelo mjesto bilo sivo crno. Zbog konfiguracije terena i jakog vjetra nije bilo moguće sletjeti. Preko radio veze o svemu sam obavijestila Kontrolu leta u Zadru jer smo sa splitskog prešli na zadarsko područje. Rekla sam im da ima ranjenih i mrtvih’, rekla je Marinov.

Helikopter je u tri runde izvukao sedam vatrogasaca koji su gliserom i još jednim helikopterom kasnije prevezeni u zadarsku Opću bolnicu. Izvlačenje je trajalo satima jer je dizalica na helikopteru bila neispravna.

‘Bilo je govora da se ranjeni prevezu u KBC Split, međutim kako nismo mogli procijeniti koliko će nam vremena biti potrebno za spašavanje vatrogasaca, sugerirali smo da se vatrogasci zbog blizine ipak prebace u zadarsku bolnicu’, rekla je Marinov koja je sjedila na mjestu kopilota u helikopteru koji je nakon izvlačenja vatrogasaca u Zemunik prevezao jednog i jedinog preživjelog vatrogasca Franu Lučića. Dva su vatrogasca stigla drugim helikopterom, dok ih je četvero išlo policijskim brodom s Kornata u Sukošan.

Teško su vidjeli unesrećene

‘Unesrećeni su bili teško uočljivi. Puhalo je snažno jugo i nije se moglo sletiti, pa smo tijekom spašavanja ‘lebdjeli’ iznad mjesta nesreće. Kopilot je tražio da se pošalje pomoć, a ja sam od Zračne baze u Divuljama tražio još jedan helikopter’, svjedočio je umirovljeni pilot Boženko Poljak.

On je tog dana upravljao helikopterom za izvlačejne vatrogasaca te je rekao kako su zapovijed za let na Kornat sa zadaćom spašavanja vatrogasaca dobili oko 17:35 sati. Tijekom leta rečeno im je da će ih na Kornatu čekati drugi helikopter.

‘Tata, svi ćemo izgorjeti’

Radilo se, naime, o helikopteru koji je prethodno vozio generala Josipa Stojkovića i glavnog vatrogasnog zapovjednika na Hvar, gdje su imali sastanak i gdje je također buknuo požar.

Iako su na mjesto nesreće, stigli prije helikoptera za izvlačenje, nisu imali opremu za izvlačenje pa su tražili da se pošalje novi helikopter s GSS-ovcima. Prethodno su do 16 sati bili na Hvaru gdje su čekali zapovjednike dok ne završe sa sastankom.

Prva informacija o tragediji stigla je u 15.25 sati od Mirka Juričeva Mikulina, koji je gasio požar kod Vodica. Sin Ante nazvao ga je mobitelom te mu uspio reći samo ‘Tata, svi ćemo izgorjeti’.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr