Procesuirana jedna osoba...

‘SVI SRBI SU ČETNICI’: U dva dana provaljeno u 6 pravoslavnih crkava, a na meti vandala i škola

U šibensko-kninskoj županiji u svega dva dana provaljeno je u šest pravoslavnih crkava, a od vandalizma nisu pošteđene ni osnovne škole

Šibenska policija bilježi sve više provala u crkve, a ne meti vandala i lopova su najviše pravoslavne crkve u koje je tijekom prošle godine provaljeno sedam puta. U razdoblju između 6. i 8. ožujka u drniškom kraju provaljeno je u šest pravoslavnih crkava te u jednu u selu Vrbnik kod Knina. Samo dva dana ranije, na pravoslavnoj crkvi u Sinju, osvanuo je grafit sa natpisom ‘Za dom spremni’ uz iscrtano ustaško obilježje.

Kako od nadležnog drniškog paroha Dragana Zorice saznaje portal Novosti, hram u Kričkama obijen je dva puta u posljednjih petnaest dana, a u istom periodu sličan vandalizam počinjen je i na pravoslavnom hramu Sv. Velikomučenika Georgija u Velušiću. Po riječima Zorice, obaviještena je i policija koja je, patrolirajući potom kroz Baljke, uočila skrnavljenje hrama te obavijestila svećenika.

Након инцидената у Смилчићу, Ивошевцима, Сињу и Дрнишу приликом којих су оскрнављени свети храмови Епархије далматинске …

Posted by Епархија далматинска on Friday, March 10, 2017

Hramovi u Štikovu i Baljcima nalaze se unutar od 25 kilometara. Tamo se nalazi i nekoliko katoličkih crkava koje nisu bili na udaru razbojnika. Iste noći se ista situacija dogodila i na ulaznim vratima hrama u Vrbniku, koji se nalazi pored puta koji veže Oklaj i Knin s jedne, i Drniš i Knin s druge strane, pa postoji opravdana sumnja da su djelo počinili isti ljudi.

Vandalizam, govor mržnje i loše poruke osudio je saborski zastupnik Boris Milošević iz Kluba zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke, koji je u ponedjeljak obišao obijene crkve.

“Ovo je zaista jedna neugodna situacija za sve pravoslavne kršćane koji žive u ovim krajevima. Uzevši u obzir da je samo u par dana obijeno sedam hramova, bez obzira što nije počinjena veća materijalna šteta, važna je poruka koja je izazvala uznemirenost kod vjernika, naroda. O motivima i počiniocima nećemo špekulirati dok se istraga ne završi, ali govore mržnje i loše poruke svakako moramo osuditi” poručio je Milošević.

Procesuirana jedna osoba

Iz šibenske policije, Šibenik.in doznaje da je tijekom 2016. godine području prijavljeno 11 kaznenih djela teške krađe, odnosno 11 puta je provaljeno u crkve, od kojih sedam puta u pravoslavne i četiri puta u katoličke crkve, dok su tijekom prva dva mjeseca ove godine na našem području prijavljene četiri takve provale u crkve, od kojih po dva puta u katoličku i pravoslavnu crkvu.

“Napominjemo da smo do sada otkrili i procesuirali jednog počinitelja za provalu u pravoslavnu crkvu, te da kontinuirano prikupljamo saznanja i obavijesti u cilju otkivanja počinitelja ovih kaznenih djela ” kazali su nam u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

‘Svi Srbi su četnici’

Divljanja vandala i govora mržnje nisu bile pošteđene ni osnovne škole.

U  noći s 15. na 16. ožujka na pročelju šibenske Osnovne škole Vidici ispisali ‘Svi Srbi su četnici’, ‘Za dom spremni’ i ustaški simboli.

Fasada škole išarana je crnim sprejem pri čemu je nastala šteta od par tisuća kuna, izvijestili su iz policije, u kojoj tragaju za počiniteljima.

Ako kriminalističkim istraživanjem policija utvrdi da je noćna akcija nepoznatih počinitelja govor mržnje ili potiče na mržnju, tada će uz osnovno djelo oštećenja tuđe stvari vezati i djelo govora mržnje.

Nakon što je napravila očevid, sporni grafiti su prefarbani, a ravnatelj škole Darko Relja  zgrožen je natpisima na zidu škole.

“Takvo izražavanje je nasilje i apsolutno sam protiv takvog govora mržnje. Riječ je o grafitu koji je za svaku osudu i protiv tih strašnih poruka se moramo boriti. Jutros je tu poslana jedna jako ružna poruka, tim više jer je riječ o odgojno-obrazovnoj ustanovi” kazao je Relja za ŠibenikIN.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr