NERIJEŠENI SLUČAJEVI

SVA ZABORAVLJENA UBOJSTVA U HRVATSKOJ: Počinili su stravične zločine za koje ih nikada nije stigla kazna

U nekoliko nastavaka RTL.hr će podsjetiti na najgore zločine koji nikada nisu dočekali sudski epilog, a ubojice nikada nisu pronađene

U serijalu koji objavljuje RTL, prisjećamo se zločina i žrtava za koje nitko nikada nije odgovarao. Stotine ubojica u Hrvatskoj nisu pronađene ako se uzmu u obzir i ubojstva počinjena u ratnim godinama. No, u ovom dosjeu RTL piše o mafijaškim smaknućima, ali i brojnim ubojstvima u kojima su žrtve “obični građani”.

Četiri radnika osječke gradske komunalne tvrtke su u siječnju 2000. pronašla tijelo inženjera Nikole Šebalja (42) u grmlju u Perivoju kralja Tomislava. Ubijen je iz vatrenog oružja.

Mladen Muzler (41), djelatnik iz Zagreba, ubijen je hicem iz vatrenog oružja u svom stanu na zagrebačkoj Peščenici u ožujku 2000. godine. Ubojica nije pronađen.

U Čepinu je u travnju iste godine pronađeno tijelo muškarca čiji identitet još uvijek nije poznat, ali je policija utvrdila da se ne radi o hrvatskom državljaninu.

Ubijene umirovljenice

U Lapovcima kod Đakova, je u studenom, metalnom polugom ubijena umirovljenica Terezija Grigić (65). Samo dan ranije u Đakovu je nasmrt pretučena Nada Vince (57). Mrtvu Nadu su tek nakon tri dana pronašli sestra i nećak.

19-godišnji Perica Sedlić, djelatnik iz Oborova, upucan je u svibnju u Zagrebu, na raskrižju Slavonske avenije i Čavićeve dok je upravljao unajmljenim automobilom. Kad je ustrijeljen, izgubio je kontrolu nad vozilom, te se zabio u stup. Prevezen je u KBC Zagreb, gdje je nakon nekoliko sati preminuo.

Željko Rod (45), trgovac iz Zagreba, ubijen je hicem iz vatrenog oružja u svojoj mjenjačnici u studenom. Bio je žrtva oružane pljačke.

Starica zadavljena šalom u svom stanu

Nikola Remenarić (33), ubijen je hicem iz vatrenog oružja u ožujku 2001. godine u Zagrebu. Upucan je hicem u glavu na livadi u blizini Jarunskog jezera. Policija ga je imala evidentiranog zbog šverca Rumunja.

Rozalija Cvitković (84), domaćica iz Zagreba, zadavljena je u svibnju šalom u svom stanu u Zagrebu. Stjepan Keleminović (72), umirovljenik iz Sesveta, u rujnu je ubijen hicem iz vatrenog oružja u zagrebačkim Sesvetama.

Xemail Bahluli (33) ubijen je u sudenom iste godina na području zagrebačkog Čučerja. Likvidiran je hicima u glavu, a našao ga je šumar na zabačenoj šumskoj stazi. Povod je, navodno, narkoobračun albanskih klanova, no njegov brat tvrdio je da to nema veze s ubojstvom.

Djevojci na radnom mjestu prerezan vrat

Stravično ubojstvo Marijane Jerković (24) dogodilo se u siječnju 2002. godine i šokiralo je Hrvatsku. Tijelo mrtve djevojke koja je u lokvi krvi ležala na podu agencije za prodaju nekretnina, u kojoj je radila, u jutarnjim je satima pronašla vlasnica tvrtke.

Nesretnoj je djevojci nožem prerezan vrat. Za ubojstvo je bio osumnjičen njezin dugogodišnji dečko s kojim se zaručila nedugo prije smrti. Ipak, do danas nije poznato tko ju je ubio.

Brutalno izboden nožem na stubištu

Samo mjesec dana kasnije, u veljači u Zagrebu je nasmrt izboden 20-godišnji Dubravko Biškup. Njegovo mrtvo tijelo je pronašla majka u hodniku kraj podrumskog stubišta zgrade u kojoj je živio s obitelji. Na Biškupovu tijelu je pronađeno više od 20 ubodno-reznih rana. Tragovi krvi su vodili od ulaza zgrade do dna stubišta, gdje je preminuo što je ukazivalo kako se mladić s ubojicom sreo već na samom ulazu u zgradu.

Pretpostavljalo se da je pokušao pobjeći niz stube, no ubojica ga je očito sustigao i brutalno ga izbo u hodniku. Zanimljivo je da nitko od susjeda nije čuo borbu. Dubravkova majka je ispričala da je kobne noći oko 23 sata njezin sin primio poziv na mobitel, a potom je netko zazvonio na portafon. Dubravko je brzo izašao iz stana, a ona je ubrzo zaspala.

Kada se probudila iza ponoći i vidjela da joj sina nema, zabrinuta se spustila se u prizemlje i zatekla straviča prizor. Policajci su na Dubarvkovu mobitelu provjerili tri poziva koje je primio neposredno nakon izlaska iz stana. No, trag očito nikamo nije doveo, jer se ni danas ne zna tko je ubio Dubravka Biškupa.

Izrešetan bivši boksački prvak u autu

Bivši boksački prvak Jugoslavije u teškoj kategoriji i vlasnik osječkih mjenjačnica Darko Dakić (37), izrešetan je u listopadu 2002. godine hitcima u glavu i vrat dok je sjedio u automobilu ispred svoje kuće u Osijeku. Ubojica je još uvijek nepoznat. Prije ubojstva protiv njega vodio se kriminalistički postupak zbog prijave za iznudu, a sumnja se da se bavio i utjerivanjem dugova.

Vezali ga lisičinama za stolicu

U srpnju 2002. u podstanarskom stanu u Metkoviću ubijen je Stjepan Šutalo (65). Njegovo beživotno tijelo otkrila je vlasnica kuće u kojoj je živio. Pretpostavlja se da je počinitelj, ili više njih, Šutala najprije opljačkao, a zatim lisičinama vezao za stolicu, začepivši mu usta ljepljivom trakom. Tragovi nasilja, koje je policija pronašla na njegovu tijelu, te krv u dvorištu i na ulaznim vratima, naznaka su da se borio s napadačima. Nitko od susjeda nije ništa čuo. Šutalo je radio na veletržnici u Metkoviću, a navodno se bavio i preprodajom deviza.

Likvidiran brat Vjeke Sliška

Marko Sliško (52), brat ubijenog Vjeke Sliška, upucan je u siječnju 2003. godine ispred svog hotela U Zagrebu. Ubojica mu je iz neposredne bizine ispalio nekoliko hitaca u glavu. Marko Sliško imao je popis sumnjivaca iz kriminalnog, policijskog i vojnog miljea koje je javno prozivao za smrt svog brata Vjeke koji je pak ubijen dvije godine ranije na u centru Zagreba usred bijela dana.

Tijelo carinika Tonija Glada (36), nađeno je u šumi na području Delnica u veljači iste godine. Bio je osuđivan zbog sudjelovanja u švercu kave.

Provalnik ubio autolimara u njegovoj kući

S nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u srpnju iste godine je ubijen Franjo Jurec (53), vlasnik autolimarske radionice iz Vrbovca Samoborskog. Preminuo je u bolnici. Očevid je pokazao kako je maskirani ubojica provalio u kuću kroz prozor ostave. Franjo Jurec upucan je na hodniku a ubojica je pobjegao. Smrtno ranjenog pronašla ga je supruga koju su probudili pucnji. Stanovnici Vrbovca Samoborskog govorili su da je Franjo Jurec bio miran obiteljski čovjek koji ni s kim nije bio u svađi.

Izrešetan ispred osječke katedrale

Ubojstvo Vladimira Barbarića Papa, jedna je od mafijaških likvidacija a dogodila se u Osijeku u listopadu 2003. godine. Ubijen je s nekoliko hitaca iz vatrenog oružja ispred osječke katedrale, a njegovo ubojstvo do danas nije riješeno.

Vlado Barbarić Pap dotad je preživio nekoliko pokušaja ubojstava. 1991. godine, dok je još radio kao redar, na njega su ispred jednog kafića vatru otvorili maskirani napadači i ranili ga u trbuh. Pap je ponovno ranjen u pucnjavi u kojoj je u rujnu 1992. ubijen nedužni Goran Mladina. Naposlijetku mu je ubojica ipak došao glave.

Hicem u glavu likvidiran ‘Smogovac’

Željko Bilen (31), zapamćen po ulozi Štefeka Vrageca u seriji ”Smogovci”, ubijen je hicem u glavu u zagrebačkim Sesvetama u studenom 2003. godine. Ubojica mu je ispalio hitac u glavu dok je na autobusnom stajalištu sjedio na mjestu suvozača u Mitsubishi Pajeru gdje su čekali Bilenovu zaručnicu.

Na vozačkom mjestu je bio N. O. koji je prošao bez ozljeda. Kružilo je nekoliko priča o navodnom razlogu Bilenove likvidacije. Jedna je da je Bilen, sitni diler, nekoga cinkao. Druga priča ga je dovodila u vezu s većim narkodilerom Petritom Atlijom kojem je samo dan ranije pred kuću bačena bomba.

Zanimljivo je da je vozač Mitsubishi Pajera bio svjedok jer je sjedio tik do ubijenog Bilena, no ubojica je i nakon 17 godina, nepoznat.

Dva metka u potiljak

Zlatko Prša (33), koji se zvao i Zlatko Žoher, državljanin Slovenije, ubijen je na Remetinečkoj cesti u Zagrebu u prosincu iste godine. Smaknut je ispred hotela ”I”, pokraj svog BMW-a. Egzekutor mu je ispalio dva metka u potiljak. U Sloveniji je svojevremeno bio osumnjičen za šverc ukradenih automobila.

Kombijem pregazio prometnog policajca

Iste godine u prosincu na području Iloka ubijen je prometni policajac Dragan Medaković (33). Bio je s kolegom u ophodnji i pokušao zaustaviti kombi srpskih registracija. Vozač kombija namjerno se zaletio u njega i na mjestu ga usmrtio, a zatim je preko polja pobjegao u Srbiju.

U potrazi za ubojicom, MUP je angažirao više od 200 policajaca, no, ubojicu za kojeg sumnjaju da je bio uključen u krijumčarenje kokaina ili cigareta, do danas nisu pronašli.

Povratak na Net.hr