NEOBIČAN SLUČAJ

SUTKINJA IZ SPLITA OSLOBOĐENA PLAĆANJA KAZNE: Opuškom zapalila sudnicu i dio spisa, ali kaznenog djela nema!

Sutkinja obiteljskog odjela splitskog Općinskog suda Dijana Selak, nepravomoćno je osuđena na Prekršajnom sudu u Splitu zbog izazivanja požara iz nehaja.

Naime, u rujnu prošle godine izbio je požar na prvom katu zgrade Općinskog suda na Dračevcu kojom se koristila sutkinja Selak, a utvrđeno je da su požar izazvali opušci u plastičnom košu koji se nalazio u prostoriji sudnice. U požaru, za čije je izazivanje sutkinja Selak priznala krivnju, u cijelosti je izgorjela sudnica, ali i dio spisa, piše Slobodna Dalmacija.

VATRENO U SPLITU: Izgorjela sudnica Općinskog suda, a gorio je i ured HŽ- a

Nije bilo kaznenog djela

Za taj prekršaj Zakon o zaštiti od požara predviđa novčanu kaznu u iznosu od dvije do 15 tisuća kuna, no osuđena sutkinja ipak je oslobođena plaćanja kazne jer kaznenog djela nije bilo budući da nastala šteta nije bila veća od 200 tisuća kuna. Stoga je sutkinja Selak samo prekršajno prijavljena. Njoj je presudom jedino određeno da u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti presude mora u državni proračun RH uplatiti 68.648 kuna na osnovi imovinsko-pravnog zahtjeva te još 300 kuna troškova prekršajnog postupka, piše Slobodna Dalmacija.

Općinsko državno odvjetništvo žalilo se na odluke o kazni te troškovima postupka. Požar u sudnici izbio je 5. rujna po završetku radnog vremena, a vatrogasci su uspjeli ugasiti već razbuktalu vatru. Isprva se sumnjalo da su požar izazvale neispravne instalacije, no policijskim je očevidom utvrđeno da je uzrok ipak bio “otvoreni plamen ili žar”.

Sličan slučaj, a drukčiji aršini

 

Slobodna dalmacija usporedila je ovaj sudski slučaj sa slučajem bivše ravnateljice Općinske knjižnice i čitaonice u Jelsi na Hvaru Marije Huljić-Plantarić, kojoj se deset godina sudilo za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Nju se teretilo da je 2003. godine opuškom izazvala požar u kojem je izgorjela zgrada knjižnice s cjelokupnim fundusom od deset tisuća knjiga, a materijalna šteta na zgradi bila je procijenjena na oko 1,6 milijuna kuna. Tadašnja ravnateljica bila je optužena da je izazvala požar bacivši neugašeni opušak u koš za smeće.

Iako je u tom slučaju izazvana šteta bila kudikamo veća od one na zgradi suda u Splitu, ravnateljica iz Jelse bila je, za razliku od sutkinje iz Splita, osuđena čak na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci, uvjetno na dvije godine. Ona se potom žalila,a  na ponovljenom suđenju pojavila se snimka na kojoj se vidjelo da požar nije izbio u knjižnici na prvom katu već u potkrovlju zgrade.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr