TRAGEDIJA U SLAVONIJI

SUSJEDI PREMINULE TRUDNICE: ‘Dan ranije je bila na pregledu, ne znamo zašto je nisu zadržali, bilo joj je mučno’

Susjeda tvrdi da je mlada trudnica dan prije bila u bolnici, ali da ne zna zašto nije zadržana.

Strašna tragedija pogodila je selo Semeljce na istoku Đakovštine. Mladoj trudnici u utorak je pozlilo, nakon čega je pala te je hitno prevezena u KBC Osijek. Ondje su umrle i ona i njezino nerođeno dijete. U travnju je započela zajednički život sa suprugom i bila je u visokom 35. tjednu trudnoće.

Kako pričaju susjedi za Glas Slavonije, djevojka je bila iz Bizovca i ondje će biti u četvrtak pokopana.

“Bila je draga, mila žena. Njezin suprug se kao dijete doselio s roditeljima u Semeljce. Vihor rata potjerao ih je s rodne grude iz bosanske Posavine pa su došli u Slavoniju, u Semeljce”, kaže za Glas Slavonije jedan od susjeda nesretne obitelji.

UŽAS U OSIJEKU: Trudnica pala i umrla, liječnici nisu uspjeli spasiti život njezinu djetetu

Dan prije bila na redovnom pregledu

Susjedi pričaju da se trudnica tog kobnog utorka onesvijestila, imala je, kažu, visoki tlak. Tvrde da je dan prije bila na redovnom pregledu u Osijeku i potom se vratila u Semeljce.

“Ne znam zašto nije zadržana u bolnici. Bilo joj je muka i kada se vratila”, priča jedna susjeda.

“Nakon što se mlada trudnica srušila, obitelj je išla po liječnika, pozvali su Hitnu, međutim nije bilo pomoći”, kaže drugi susjed.

Kako doznaje Glas Slavonije, žena je prevezena u bolnicu gdje su liječnici napravili hitan carski rez kako bi pokušali spasiti dijete, ali pomoći nije bilo unatoč pokušajima reanimacije.

Ravnateljstvo osječkog KBC-a: Svi postupci bili su prema pravilima struke

Ravnateljstvo osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) izvijestilo je danas kako su pri jučerašnjem tragičnom događaju, koji je rezultirao smrću trudnice s đakovačkog područja i njezina nerođena djeteta, “svi postupci učinjeni prema strukovnim pravilima”, ali da su “hitna stanja koja mogu dovesti do smrtnog ishoda opisana i poznata u medicinskoj praksi”.

U pismenom očitovanju Ravnateljstva navodi se kako je 5. srpnja, u trudničku ambulantu Klinike za ginekologiju i opstetriciju vozilom Hitne medicinske pomoći (HMP) dovezena pacijentica u 35. tjednu trudnoće u besvjesnom stanju te da je, prema navodima, liječnice iz HMP-a, pacijentica imala tlak 230/120, i nije uzela preporučenu antihipertenzijsku terapiju.

Odmah poslana na carski rez

Dodaje se kako se odmah pristupilo carskom rezu, te je rođeno muško dijete, bez vitalnih znakova, koje je pedijatar pokušao reanimirati te da je majka premještena na jedinicu intenzivnog liječenja, gdje je u popodnevnim satima preminula.

Napominje se kako je obdukcijskim nalazom utvrđena diseminirana intravaskularna koagulopatija, što je dovelo do obilnog krvarenja u cijelom organizimu.

U Ravnateljstvu osječkog KBC-a ističu kako je pacijentica dan prije bila na pregledu u trudničkoj ambulanti, kada je “nalaz CTG-a bio uredan, a vrijednosti krvnog tlaka nisu zahtijevale hospitalizaciju prema svim standardima liječničke struke”.

“Iz svega navedenoga dajemo na znanje da su svi postupci učinjeni prema strukovnim pravilima, no, nažalost, takva hitna stanja, koja mogu dovesti do smrtnog ishoda, su opisana i poznata u medicinskoj praksi”, navodi se u dopisu Ravnateljstva u kojem se obitelji izražava iskrena sućut.

Povratak na Net.hr