ŽUPANIJSKI SUD

SUD OBUSTAVIO BANDIĆEVU OPTUŽNICU: Pripuzova vraćena na doradu

Županijski sud obustavio je optužnicu protiv Milana Bandića vezanu uz neplaćanje poreza u predsjedničkoj kampanji, a onu vezanu uz Pripuza vratio je na doradu

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je obustavilo postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u dijelu optužnice u aferi Agram koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković najavio je da će tužiteljstvo na odluku o obustavi postupka u vezi donacija podnijeti žalbu kada dobije “pisani otpravak rješenja”. Kazao je i da je dio optužnice koji se odnosi na nezakonitosti u zbrinjavanju otpada, za što tužiteljstvo tereti i suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza, vraćen Uskoku na bolje razjašnjenje stvari.

‘Treća runda’

Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo kazao je da je sud vratio optužnicu da tužiteljstvo “bolje razjasni bitna obilježja kaznenog djela, odnosno u čemu bi se sastojala neimovinska korist koja nije opisana.”

“U odnosu na Bandićev porezni problem postupak se obustavlja, a mi idemo u treću rundu”, kazao je Nobilo. Bandićeva odvjetnica Ksenija Vržina pojasnila je kako je dio optužnice o odvozu otpada vraćen na dopunu “jer nije definirano koja je korist pribavljena društvima CIOS”.

“Što se tiče poreza, sud smatra da Bandiću još nije utvrđen porez na dohodak te se ne može raditi o utaji poreza”, kazala je Vržina. Riječ je o dijelu optužnice u slučaju Agram koje je sud već vratio na doradu u ožujku prošle godine, kada je potvrdio sedam od 10 točaka za koje Uskok tereti Bandića i njegove suoptuženike.

Muljaže teške 25 milijuna kuna

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te ‘poslovnih partnera’ gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti ‘teške’ više od 25 milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. No, sjednice optužnih vijeća više su puta prekidane i odgađane do ožujka prošle godine kada je potvrđen veći dio optužnice. Suđenje za potvrđeni dio optužnice počelo je u listopadu prošle godine kada je Bandić kazao da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

U dodatne tri točke optužnice Uskok uz sve kojima se već sudi spominje i gradonačelnikovog savjetnika Željka Horvata, Ivana Markušića, referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu. Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr