SERIJA KRAĐA

STRUČNJAKINJA OTKRILA ZA NET.HR: ‘Znamo kako lopovi biraju bankomate koje uništavaju eksplozijama i kradu novac’

Bankomati su sve češće meta provalnika i to onih koji do novca u njima pokušavaju doći glasnim i brzim načinom – plinskim eksplozijama.

Tako je i u noći na ponedjeljak u Rovinju opljačkan bankomat Zagrebačke banke. Oko 1.40 sati uništila ga je eksplozija koja je oštetila i veliki dio trgovine Konzum u Ullici Matije Vlačića Ilirika u sklopu koje se bankomat nalazio.

Serija napada na bankomate

Prošli tjedan na isti je način uništen bankomat u Šibeniku, a unazad dva mjeseca i u Zadru, Červar Poratu kraj Poreča, te Zagrebu. Lani su zabilježena samo tri ovakva slučaja. U zadnje vrijeme  intenzivirali su se napadi na bankomate na ovaj način, ali najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava.

[FOTO] EKSPLOZIJA I PLJAČKA NA ZAGREBAČKOM JARUNU: Usred noći raznio bankomat plinom i odnio novac

‘Primijetili smo da se povećao broj takvih napada, ali u usporedbi s nekim zemljama u EU-u vrlo ih je malo’, rekla nam je Lidija Stolica, predsjednica Ceha zaštitara – strukovne zaštitarske Komore.

Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitaraFoto: prtsc a&s Adria TV

Napadi na bankomate s pomoću plina već su dulje vrijeme aktualni u zemljama EU-a.

Zaštita bankomata u Uniji

‘Postoje već neka tehnička rješenja za tu problematiku koja se primjenjuju u zemljama EU-a u zaštiti postojećih bankomata, kao i kod nabave novih bankomata banke se odlučuju za visoki stupanj sigurnosti u kojima se već nalaze ugrađeni sustavi za zaštitu od plina.

DETONACIJA U SESVETSKOM KRALJEVCU: Pljačkaš raznio bankomat, ali novac nije uspio ukrasti

Svaka banka individualno odlučuje koji bankomat s kojim stupnjem sigurnosti će koristiti u svom poslovanju.

Minimalne mjere u zakonu RH

Minimalni zahtjevi od MUP-a propisani su Zakonom o novčarskim institucijama koji je stupio na snagu 30. svibnja 2015. i bankomati u Hrvatskoj već imaju razinu zaštite propisanu tim Zakonom’,  navodi predsjednica Ceha zaštitara i dodaje kako napadi uz pomoć plina u Hrvatskoj nisu baš bili očekivani dok se ne uvede euro kao valuta jer lopovima nisu toliko zanimljivi bankomati u Hrvatskoj, s obzirom na malu vrijednost hrvatske valute.

PLJAČKA BANKOMATA U ZADRU: Nepoznati počinitelj do novca pokušao doći izazivanjem eksplozije na bankomatu

Evo što se dogodilo u Rovinju

‘Prema jačini eksplozije u Rovinju očito je da je tu provalu u bankomat izveo netko tko zna na koji se način bankomati uništavaju plinom, no ipak mu nisu poznati svi detalji, pa je zbog toga uništio gotovo cijelu trgovinu’, mišljenja je Lidija Stolica.

NISU IMALI VREMENA ZA POTROŠITI NOVAC: Policija uhitila pljačkaša koji je raznio bankomat u Šibeniku, pao i njegov pomagač

Vidi se da su napadi uvijek na bankomate izvan banaka i na lokacijama gdje se izvan radnog vremena ne kreće puno ljudi, objašnjava.

Kako bolje štititi bankomate?

‘Potrebno je stoga pojačati preventivne mjere za takve lokacije, od kojih je jedna učestalije ophodnje policije i zaštitarskih tvrtki. Predložit ćemo zajednički sastanak MUP-a , Hrvatske udruge banaka i Strukovne komore kako bismo zajedno izmijenili iskustva i informacije te došli do mogućih rješenja’, najavljuje Lidija Stolica, predsjednica Ceha zaštitara – strukovne zaštitarske Komore.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr