PROŠAO NA CRVENO

STRAVIČNA NESREĆA NA UKLETOM RASKRIŽJU: Vozač koji je skrivio sudar pušten na slobodu, preminuli dječak (9) bio je talentirani nogometaš

U subotu poslije 13 sati na križanju Kačićeve i Klaićeve ulice stradalo je 9-godišnje dijete. Muškarac (36) koji je vozio Renault Megan i skrivio nesreću jučer je pušten da se brani sa slobode. Policija je protiv njega takozvanim redovitim putem podnijela kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

POLICIJA UTVRDILA TKO JE SKRIVIO TEŠKU NESREĆU U KOJOJ JE POGINUO DJEČAK (9): ‘Ispao je iz automobila i nepokretno ležao’

On je vozio lijevom prometnom trakom Klaićeve ulice u smjeru zapada. Ušao je u raskrižje na znak crvenog svjetla na semaforu i naletio na zadnji bočni dio automobila Citroen Saxo kojim je upravljao 78-godišnjak koji je vozio u smjeru sjevera, za vrijeme zelenog svjetla. Dječak (9) koji se vozio u Citroenu preminuo je od posljedica nesreće u bolnici, dok je drugo dijete iz istog vozila lakše ozlijeđeno.

Odmah je priznao da je kriv za nesreću

Muškarac koji je skrivio nesreću nije bio alkoholiziran. Neslužbeno se doznaje kako je odluku da se protiv njega ne traži istražni zatvor donijelo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je provelo očevid, a nakon dogovora s policijom, piše Jutarnji. Istražni zatvor inače se traži iz nekoliko razloga, a najčešće zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela. Budući da su tužitelji u ovom slučaju zaključili da opasnost od utjecaja na svjedoke ne postoji, moguće je da je vozač priznao da je kriv za nesreću.

Kako piše Jutarnji, očevici su ga nakon sudara čuli kako viče: ‘Ja sam kriv. Ja sam kriv.’ S obzirom na to da istražni zatvor nije tražen ni zbog opasnosti od ponavljanja djela, za zaključiti je da vozač nije evidentiran kao počinitelj prometnih prekršaja.

Prema nalazima policije nesreću je izravno izazvao upravo 36-godišnjak jer je u raskrižje s Kačićevom ušao dok je na semaforu bilo crveno.

‘Očevidom je utvrđeno da je 36-godišnjak upravljao osobnim automobilom marke Renault Megane zagrebačkih registracijskih oznaka lijevom prometnom trakom Klaićeve ulice u smjeru zapada.

Medijima su nakon nesreće kolale različite informacije, između ostalog i da je dijete tijekom nesreće ispalo kroz prozor automobila, zbog čega su se pojavili zaključci da je i djed dječaka dijelom kriv za tragičnu posljedicu. Policija je rekla kako takvu mogućnost ne isključuje, ali i da u ovom trenutku ne mogu o tome dati više detalja.

Ukleto raskrižje

Stanari koji žive kod kobnog raskrižja rekli su da su potreseni tragedijom te da se radi o ukletom križnju na kojem su se često događale nesreće.

‘Čula sam snažan udarac oko 13 sati kad su se sudarila dva automobila. Stigla sam na mjesto nesreće te vidjela razasute dijelove i dječaka koji je nepomično ležao na cesti. Izletio je kroz prozor automobila. Stigli su liječnici koji su malenog stavili na nosila te mu pružili pomoć. Odnijeli su ga u obližnju bolnicu’, rekla je žena koja je svjedočila nesreći za 24sata.

V.d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zoran Bahtijarević rekao je kako su dali sve da spase dječaka, no nije im uspjelo. U bolnicu je stigao u jako lošem stanju.

Dječak je živio u SAD-u, a bio je talentirani mladi nogometaš.

Problem je loša koordinacija semafora?

Križanje Kačićeve i Klaićeve poznato je po tome da su tamo često događaju prometne nesreće. Neki navode kako je problem loša koordinacija semafora te žuto svjetlo na semaforu koje prekratko traje. Tu je i faktor vozača, koji velikom brzinom dolaze Klaićevom pokušavajući uhvatiti žuto te često na crveno ulijeću u raskrižjje i udaraju vozila koja voze Kačićevom.

Prije sedam je godina u nesreći na kobnom križanju sudjelovao i bivši golman Dražen Ladić, sedam godine prije toga na križanju su teško stradale dvije studentice koje su čekale da se upali zeleno kako bi prešle cestu, kad su se ispred njih sudarila dva vozila. Mercedes je odbacio automobil na djevojke. Obje su imale polomljene noge te su im životi teškom mukom spašeni.

Povratak na Net.hr