JEDAN POGINUO, VIŠE RANJENIH

ŠTO SE ZAPRAVO DOGODILO MIGRANTIMA KOD SABORSKOG? Zalutali su u minsko polje: ‘Stradali su od najopasnije vrste mine’

S prvim ožujkom 2026. mi bi trebali ukloniti minsku opasnost na području cijele Republike Hrvatske, rekao je Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje

Grupa migranata s Bliskog istoka je prije nekoliko dana ušla u Hrvatsku iz BiH i u gustoj šumi upala u minsko polje kod Saborskog. U eksploziji je poginuo jedan muškarac, još nekoliko je ozlijeđeno, a ostatak grupe našao se u minskom polju odakle su izvučeni u 10-satnoj policijskoj operaciji. Oni koji su spašeni zatražili su azil u Hrvatskoj.

Ovaj slučaj je ponovno aktualizirao pitanje minskih polja u Hrvatskoj kojih nema samo uz granicu, te se postavlja pitanje hoće li se nakon ove nesreće pojačano nadzirati minski sumnjiva područja.

“Naravno da će biti još nezakonitih prelazaka. Hrvatski centar za razminiranje nadzire sumnjiva područja tako da kontrolira stanje obilježenosti, kontrolira svaku tablu koja se nalazi na terenu. Ukoliko dođe do eventualnih saznanja, takve podatke dojavljujemo policiji”, rekao je za RTL Danas Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje.

DRAMA KOD SABORSKOG: Migranti zapeli u minskom polju, neki su ozlijeđeni. Izvačili ih hrvatski specijalci

SNIMKA SPAŠAVANJA ILEGALNIH MIGRANATA IZ MINSKOG POLJA: Specijalci spasili 10 ljudi, jedna osoba u životnoj opasnosti

‘Stradali su od najopasnije vrste mine’

Dodao je kako je ovo prva nesreća s ovoliko ranjenih migranata.

“Oni su ušli dosta duboko u područje Hrvatske. Stradali su od najopasnije vrste mine. Ima dosta ranjenih i jednog mrtvog”, kazao je.

Napomenuo je kako ovaj incident neće utjecati na brzinu razminiranja.

“Ovo područje je predviđeno da se razminira. Financira se iz sredstava EU. 17,1 kilometara kvadratnih je područje. Hrvatska bi trebala biti razminirana do 2026. godine. Dobili smo produženje u Oslu za novo razdoblje. S prvim ožujkom 2026. mi bi trebali ukloniti minsku opasnost na području cijele Republike Hrvatske”, rekao je Bogdanić za RTL Danas.

Povratak na Net.hr