OČUH JU JE ZLOSTAVLJAO

SREDNJOŠKOLKA IZ ZAGORJA TUŽILA VLASTITU MAJKU: ‘Mama mi ne plaća ni školovanje, ni prijevoz, ni liječenje…’

Vlastitu majku morala je tužiti srednjoškolka iz Zagorja, kako bi žena koja ju je rodila počela za nju barem financijski skrbiti.

“Od rođenja sam živjela s bakom, a u lipnju 2013. godine preselila sam se k teti. Moja majka nikada nije vodila brigu o meni, niti je doprinosila za moje uzdržavanje”, ispričala je na sudu ova učenica srednje škole koja je protiv majke podnijela tužbu ne bi li joj počela uplaćivati barem tisuću kuna mjesečno za uzdržavanje. Od srpnja 2013. godine, pa do prosinca 2015. kada je odlučila podnijeti tužbu majka joj je dugovala već 29 tisuća kuna.

Baka i teta brinule za djevojku

“Teta mi je kupovala sve što mi je bilo potrebno. Platila mi je i knjige za školu i pokaz za vlak, jer sam putovala na nastavu u Zagreb. Teta mi je davala i 15-20 kuna za sendvič, a trebala mi je i odjeća i obuća, kao i oprema za praksu.

Mama u to vrijeme nije ništa plaćala, niti smo se viđale. Znale smo razmijeniti par poruka, no to je bilo sve”, opisala je djevojka.

Zbog svega što joj se događalo nije uspjela završiti prvi razred gimnazije, ali je ponovno upisala srednju školu i sada je vrlo dobra učenica. Osim lošeg odnosa s majkom imala je problem i s očuhom što ju je posebno uznemirilo, pa je čak zatražila stručnu pomoć.

Očuh ju maltretirao, majka zanemarila

“Uključila sam se u psihoterapiju i redovno idem na kontrolu. Sada su se, međutim, pojavili i problemi sa srcem, pa moram ići i kod kardiologa”, svjedočila je djevojka o svom životu u kojem je odnedavno i stalni dečko. “On mi pomaže financijski”, potvrdila je, dodajući kako je preko ljeta uspjela sama zaraditi nešto novaca pa si je kupila knjige za školu.

Majka nije željela priznati zanemarivanje vlastite kćeri već je uvjeravala sud kako se brinula o njoj do punoljetnosti, te joj kupovala odjeću, obuću i bonove. Osim toga ostavila ju je da živi u kući koja je i njezinom i sestrinom suvlasništvu, pa joj je tako osigurala krov nad glavom.

Što kaže Obiteljski zakon?

“Sada sam bez posla i nemam prihode, pa ne mogu plaćati uzdržavanje svoje kćeri”, požalila se uvjerena kako ni nema obvezu išta plaćati kćerki budući da je već punoljetna.

Međutim, sud je zaključio drugačije.

“Po ocjeni suda za uzdržavanje ove djevojke mjesečno je potrebno minimalno 1.800 kuna. Ovo smo procijenili s obzirom na konkretne potrebe djeteta, te uzimajući u obzir obveze roditelja što im ih propisuje Obiteljski zakon. Naime, roditelji su dužni uzdržavati svoju maloljetnu djecu, ali i punoljetnu sve dok se školuju”, utvrdio je sud prihvaćajući tužbu što ju je srednjoškolka podnijela protiv majke.

Roditelj mora brinuti za dijete

Prema presudi dužna je platiti i cijeli period koji nije izdvajala ništa za svoje dijete. Iznos od tisuću kuna koliko mora od sada plaćati kćerki dosuđen joj je s obzirom da trenutno traži posao, ali njezin novi partner ima određena mjesečna primanja.

“Nema opravdanja za roditelja iako je nezaposlen. Mora se potruditi pronaći posao i brinuti se za dvoje dijete dok se ono školue”, zaključeno je u presudi.

Povratak na Net.hr