Spašen speleolog koji je ozlijeđen na Velebitu

Pripadnici HGSS-a uspjeli su u subotu u 5.23 na površinu izvući ozlijeđenog hrvatskog speleologa Marjana Marovića. Izvučen je svega 26 sati od prve dojave o nesreći te desetak sati od početka transporta kroz jedan od najsloženijih speleoloških objekata u ovom dijelu Europe, objavio je HGSS.

U akciji je bilo angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samoj jamskom sustavu koji je bio podjeljen na tridesetak opasnih dionica boravilo je istovremeno i po 70 spasilaca.

Unesrećeni speleolog se nalazio na 520 metara vertikalne dubine te oko dva kilometra horizontalnih kanala. Za potrebe spašavanja bilo je nužno proširiti najuže prolaze u živoj stijene kako bi kroz njih mogla proći nosiljka sa ozlijeđenim.

Kroz čitavo vrijeme, unesrećeni speleolog sa ozljedom kralježnice, imao je punu liječničku skrb i terapiju, kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja i pojava šoka.

Posao nije završen

Ovakve akcije spašavanja u svijetu znaju trajati danima i u pravilu angažiraju po nekoliko stotina gorskih spašavatelja.

Pred spasiteljima sada je još jedan teški i ne manje opasan dio posla a to je raspremanje jame i izvlačenje više od tone užadi i druge opreme koja se je koristila pri spašavanju. Očekuje se da će taj dio posla biti dovršen do kraja dana.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr