KAKVA MULJAŽA

ŠOKIRALA SE KAD JE VIDJELA CIFRU TELEFONSKOG RAČUNA: Netko je ukrao njezine podatke i dogovorio pretplatu…

Netko je 39-godišnjoj Čakovčanki nabio visok račun za mobilnu pretplatu jer je ukrao njene podatke i sklopio ugovor s teleoperaterom

Čakovečkim je policajcima 39-godišnja sugrađanka podnijela prijavu protiv nepoznate osobe zbog kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka. Naime, netko je njenim podacima sredinom studenog sklopio pretplatnički ugovor s jednim teleoperaterom te joj “nabio” račun od nekoliko tisuća kuna, doznaje e-Međimurje. Policijski službenici nastavljaju svoju krim-istragu i tragaju za počiniteljem prijevare. Uz to su građanima dali korisne savjete kako mogu zaštititi svoje osobne podatke, upravo kako bi spriječili ovakve prijevare ili čak i ovrhe.

“Osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja kao djelatnik vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao, osoba koja vas obavještava da ste dobili nagradu… Papire na kojima se nalaze vaši osobni podaci uništite prije bacanja u smeće. Osobe koje vam na kućnom pragu nude različite usluge (povoljne tarife za telefon, mobitel ili struju, očitavanje brojila, prodaju medicinskih pomagala, posteljine) zatražite da se predstave važećim dokumentom, odnosno službenom iskaznicom. Budite oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na internetu. Nemojte objavljivati svoje osobne podatke na društvenim mrežama, prilikom popunjavanja upitnika/anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama provjerite autentičnost internetske stranice na koju unosite podatke, ne odgovarajte na e-mailove koji od vas zahtijevaju osobne podatke. Odmah prijavite gubitak ili krađu dokumenata na kojima se nalaze osobni podaci”, savjetuju iz Policijske uprave međimurske.

Povratak na Net.hr