KLEVETA ILI ISTINA?

SOA OBAVIJESTILA SUD: ‘Nemamo podatke da je Tomislav Karamarko bio suradnik UDBA-e’

Još se ne nazire kraj sudskom obračunu bivših bliskih suradnika Tomislava Karamarka i Josipa Manolića.

Nakon što je Sigurnosno-obavještajna agencija obavijestila sud da u svojim arhivama nema podataka o eventualnoj suradnji Tomislava Karamarka s bivšom UDBA-om i sam Karamarko na glavnoj raspravi u procesu zbog klevete što ga je pokrenuo protiv Josipa Manolića, koji ga je s UDBA-om povezao u prošlogodišnjem intervjuu tjedniku Nacional, ustvrdio je da je očito da se radilo o običnoj laži u funkciji političkog obračuna.

KARAMARKO SE NAPOKON UKAZAO U JAVNOSTI, SUD OD TAJNE SLUŽBE ZATRAŽIO: ‘Provjerite je li bio suradnik Udbe’

Je li možda Manolić radio za Gestapo?

“Širenje laži protiv mene intenziviralo se nakon što sam preuzeo HDZ”, rekao je Karamarko koji je u petak počeo davati iskaz na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. “To što je gospodin Manolić rekao za mene isto je kao da ja za njega kažem da je radio za Gestapo”, nastavio je Karamarko svoje svjedočenje prisjećajući se kako je tijekom studentskih dana, kada je bio na teološkom institutu za laike, bio i član nekoliko vjeronaučnih zajednica.

BIVŠI ŠPIJUN PROTIV BIVŠEG ŠPIJUNA: Izjava ovjerena kod javnog bilježnika postaje Karamarku ključni dokaz

“Zbog toga i zbog pjevanja domoljubnih pjesama upali smo u oči tadašnjoj Službi državne sigurnosti koja je pratila zbivanja na Sveučilištu. Pratili su, naime, pojavu hrvatskog nacionalizma, a nakon hodočašća u Rim 1981. godine završio sam na ispitivanju. Ja i još tridesetak studenata bili smo predmet obrade tadašnje službe i na kraju mi je 1984. godine oduzeta putovnica. Učinjeno je to jer sam navodno tijekom boravka u inozemstvu štetio ugledu tadašnje SFRJ”, prisjetio se Karamarko koji još uvijek čuva tu potvrdu o oduzimanju putovnice.

Lažni životopisi

“Do sada sam već pročitao brojne svoje životopise u kojima je točno bilo jedino moje ime. Sada sam odlučio to sudskim putem raščistiti. Te objede na mene intenzivirale su se kada sam postao predsjednik HDZ-a i kasnije potpredsjednik Vlade te sam počeo zagovarati lustraciju”, smatra Karamarko.

Odgovarajući na pitanja potvrdio je kako je 1986. godine služio vojni rok i to po njegovom mišljenju po kazni u Raškoj, a tek dvije godine nakon povratka kući dobio je posao u Kaptolskom arhivu za što je bila potrebna suglasnost Crkve.

Osim što ga je prozvao za suradnju s UDBA-om, Manolić je u spornom prošlogodišnjem intervjuu Nacionalu spomenuo i da je Karamarko bio među onima koji su ‘obrađivali’ Franju Tuđmana dok je ovaj bio u ‘oporbi’.

Ključan dopis SOA-e

“To su obične gluposti. Sve je dovoljno rečeno u odgovoru SOA-e”, komentirao je tu tvrdnju Karamarko zanijekavši i da je zbog navodnih veza s kriminalcima koje su zataškane počeo surađivati sa Službom državne sigurnosti.

“U tim mojim životopisima što se objavljuju po raznim opskurnim portalima ima doista svega, pa i tvrdnji da me policija uhvatila s nekim ukradenim aparatima, a ja sam, kako me ne bi tužili roditeljima, pristao surađivati sa Službom. Ma molim vas, pa to su gluposti. Podnio sam zato i tužbu protiv čovjeka kojih ih je proširio”, rekao je Karamarko potvrdivši da je s Manolićem inače u dobrim odnosima jer su i surađivali od 1989. godine, kada su zajedno sudjelovali u osnivanju HDZ-a.

“Bez obzira što smo u korektnim odnosima moje je pravo da se branim od njegovih laži”, objasnio je Karamarko.

Sve zbog lustracije

“Ali zašto bi baš vas Josip Manolić povezao s UDBA-om i to u vrlo preciznom razdoblju”, zanimalo je sutkinju Kseniju Ivu Despot.

“Zato što smo željeli implementirati europske uredbe o obračunu s totalitarnim sustavima. Gotovo sve zemlje provele su lustraciju. Znate, postoje interesne skupine kojima nije odgovaralo da je budem predsjednik HDZ-a ni potpredsjednik Vlade. Bio sam predsjednik HDZ-a s određenim idejama i to je bio razlog za politički obračun. Pa Manolić je i Tuđmana spominjao kao ustaškog suradnika. Vjerojatno s obzirom na njegovu prošlost gospodinu Manoliću nije odgovaralo da se otvori prosuđivanje o njegovoj ulozi u tom razdoblju. No, upravo zbog te svoje funkcije u bivšoj državi morao je znati da je ono što je o meni izjavio neistina. Možda je s obzirom na njegovu životnu dob bio doveden u zabludu”, zaključio je Karamarko koji će na nastavku suđenja morati odgovarati na pitanja samog Manolića.

MANOLIĆ: “Ne radi se o kleveti, radi se o upozorenju da se ne srlja tamo gdje se može izgubiti glava”

Povratak na Net.hr