PRAVOMOĆNA PRESUDA

SMRTONOSNA JURNJAVA 195 KM/H PO ILICI: Marin Kamenički ipak dobio veću kaznu, morat će u zatvor na 6 godina

Povišenje kazne rezultat je žalbe tužiteljstva koje je smatralo da je Županijski sud u Zagrebu bio preblag prema Kameničkom, odnosno da je precijenio olakotne okolnosti

Vozaču koji je u kolovozu 2018. u Ilici vozio 195 km/h pa skrivio nesreću u kojoj su poginule dvije osobe podignuta je kazna zatvora. Marin Kamenički (22) u studenom 2020. nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na četiri i pol godine zatvora.

Osim što je Kamenički zbog svoje sulude vožnje ubio dvoje ljudi, više njih je prilikom te nesreće ozlijeđeno. Kako javlja Večernji list, Vrhovni sud je Kameničkom povisio kaznu za godinu i pol dana, što znači da je mladić sada osuđen na šest godina zatvora.

OBIJESNOM VOŽNJOM USMRTIO DVOJE LJUDI: Kamenički je dobio 4,5 godine zatvora, tužiteljstvo sada traži povećanje kazne

Tužiteljstvo smatralo da je sud precijenio olakotne okolnosti

Povišenje kazne rezultat je žalbe tužiteljstva koje je smatralo da je Županijski sud u Zagrebu bio preblag prema Kameničkom, odnosno da je precijenio olakotne okolnosti. Izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom svih kategorija, što traje pet godina dulje od zatvorske kazne koju je dobio.

Preinačenom kaznom izrečena mu je kazna zatvora viša od pet godina pa mu je zato i određen istražni zatvor. Prema pisanju Večernjeg lista, Kamenički se mora javiti u Remetinec po primitku presude.

“Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Brzina kojom je vozio optuženik gotovo četverostruko premašuje brzinu propisanu za naseljena mjesta (50 km/h). Osim toga, riječ je o važnoj i frekventnoj gradskoj prometnici po kojoj je u svako doba gust promet. To sve upućuje na značajan stupanj kriminalne volje na strani optuženika. Takvim bezobzirnim načinom vožnje prouzročio je smrt dvije osobe te osobito tešku tjelesnu ozljedu jedne osobe koja se od posljedica ozljeđivanja i dalje liječi.

Sve te okolnosti u svojoj ukupnosti nadilaze okolnosti koje su inače potrebne za postojanje ovoga kaznenoga djela osobito u odnosu na težinu posljedica kaznenih djela iz oblasti prometa. Pukim slučajem posljedice nisu bile još i teže. Optuženiku je pravilno kao olakotna okolnost cijenjena njegova mlada dob (22 godine), ali je propušteno dati značaj činjenici da je žrtva koja je kao suvozačica u vozilu optuženika poginula bila također mlada osoba, približne dobi kao i optuženik”, stoji u obrazloženju presude Vrhovnog suda.

MAJKA DJEVOJKE KOJU JE KAMENIČKI ODVEZAO U SMRT: ‘On svojim suputnicima nije dozvoljavao da se vežu, imao je falš kopču’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr