UVJETNA KAZNA

SLUČAJ IZ ĐAKOVA: Mladi liječnik proglašen krivim jer je iz nehaja prouzročio smrt pacijenta

Liječnik iz Đakova Krunoslav Mikolašević u utorak je na Općinskome usudu u Osijeku proglašen krivim jer je iz nehaja nesavjesnim postupanjem prouzročio smrt pacijenta Velimira Jelakovića te je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana s rokom kušnje od četiri godine.

Prema optužnici, pacijent Velimir Jelaković (34) zbog bolova u lijevoj ruci i ramenu 1. travnja 2012. obratio za pomoć u Hitnoj pomoći u Đakovu. Dežurni liječnik Krunoslav Mikolašević, tada 28-godišnjak, izmjerio mu je tlak i snimio EKG, nakon čega mu je dao injekciju protiv bolova i pustio ga kući. Kad se vratio kući, Jelakoviću je pozlilo, a njegovi su roditelji odmah pozvali Hitnu pomoć, no nije mu bilo spasa. Umro je od akutnog infarkta miokarda.

Državno odvjetništvo smatra da je Mikolašević postavio krivu dijagnozu te ga uz analgetik pustio kući “lakomisleno smatrajući da se njegovo zdravstveno stanje neće pogoršati i da štetne posljedice neće nastupiti, iako svjestan da bi za potpuno dijagnosticiranje trebalo provesti dodatne pretrage i izmjeriti ostale parametre, frekvenciju disanja, puls, kapilarno punjenje i zasićenje krvi kisikom”.

NAKON UŽASA U VINKOVAČKOJ BOLNICI: Progovorio liječnik kojeg mlada majka optužuje za smrt svog sinčića

Mladi je liječnik propustio pravilno očitati abnormalni EKG koji je upućivao na akutnu ishemiju miokarda, zbog čega je uspostavio krivu dijagnozu i propustio da se pacijent vozilom Hitne medicinske pomoći uputi na dijagnostički pregled i hitno liječenje u KBC Osijek.

U obrazloženju presude sudac Davor Mitrović ističe kako je utvrđeno da je optuženik nedvojbeno postavio krivu dijagnozu i lakomisleno propustio pacijenta poslati vozilom Hitne medicinske pomoći u KBC Osijek te da je postupio – opće nesavjesno. No, uvažio je liječnikovu mladost i neiskustvo te mu odredio zakonom najmanju moguću zapriječenu kaznu.

Mikolašević: Da se radilo o mojoj majci ili ocu, postupio bi isto

Tijekom dokaznog postupka sveučilišni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu i specijalist internist Vladimir Gašparović, zaključio je u vještačenju da je Velimira Jelakovića hitnom pomoći trebalo uputiti u osječki KBC premda je malo vjerojatno da bi mu to spasilo život. “I da je učinjeno sve ono što je trebalo biti učinjeno, šanse za spas Velimira Jelakovića bi opet bile male. Ipak, bitno je reći da bol koju je naveo liječniku predstavlja simptome neposredno ugroženog čovjeka i nije ga se smjelo pustiti kući. Da ga se hitnom pomoći odvezlo u KBC Osijek i odmah napravila koronarografija, riješilo bi se začepljenje i bile bi veće šanse za preživljavanje. U ovakvim slučajevima vrijeme je ključan faktor. Tvrdim da hitnost nije prepoznata”, rekao je profesor Gašparović.

Odbor za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu u svojem je nalazu zaključio da je mladi liječnik postupio suprotno pravilima struke i krivo interpretirao zapis EKG-a tako da je uz očitanje pogrešno procijenio zdravstveno stanje pacijenta i uspostavio krivu dijagnozu, a sve je upućivalo na to da ga se odmah vozilom Hitne medicinske pomoći uputi u najbližu bolničku ustanovu.

Iznoseći svoju obranu, liječnik Krunoslav Mikolašević istaknuo je da suosjeća s obitelji pokojnika i da je svjestan njihove boli, ali se ne smatra odgovornim za smrt Velimira Jelakovića.

“Moji postupci nisu ugrozili njegovo zdravlje. Na suđenju se cijelo vrijeme govori da je on bio zdrav, a on to nije bio. Njegovo srce je bilo duplo starije od tijela. Nažalost, ne postoji metoda kojom se otkriva stanje krvnih žila, posebice ako prije nisu uočeni nikakvi simptomi u njegovu ponašanju. To je bio prvi znak njegove bolesti koja godinama nije odavala nikakve simptome”, rekao je optuženi liječnik i zaključio kako bi isto postupio i da mu je toga dana, s istim simptomima, u ambulantu ušla majka, otac ili najbolji prijatelj.

Povratak na Net.hr