FINANCIJSKI KRIMINAL

SLOVENAC USKRATIO DRŽAVI 1,2 MILIJUNA KUNA: Nije plaćao poreze, a muljao je i s nekretninom na Krku

45-godišnji Slovenac je izbjegavao plaćati poreze na dodanu vrijednost, na dobit i na dohodak, a uz to je netočno i nepotpuno iskazao podatke o prodaji nekretnine te je zaprimio fiktivni račun za uslugu od vlasnički i upravljački povezanog društva iz druge države

Slovenski državljanin (45) kao odgovorna osoba tvrtke iz Primorsko-goranske županije, osumnjičen je da je oštetio državni proračun RH za više od 1,2 milijuna kuna, pa je protiv njega podnesena kaznena prijava za kažnjiva djela utaje poreza ili carine, izvijestila je u srijedu PU primorsko-goranska. Slovenca se tereti da je izbjegavao plaćati porezne obveze, poput poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak.

Policija je utvrdila da je u poreznoj prijavi 2013. godine netočno i nepotpuno iskazao podatke o prodaji nekretnine na području otoka Krka, podatke o ostvarenim prihodima i rashodima od prodaje zemljišta i druge robe te zaprimio fiktivni račun za uslugu od vlasnički i upravljački povezanog društva iz druge države, a nije mogao dokazati da je stvarno obavljena.

U poreznoj prijavi za 2015. godinu je iskazao veće rashode poslovanja od stvarnih i nije otpisao obveze prema stranom vjerovniku koji je prestao postojati. Uz sve, to, od 2012. do 2015. godine je s računa tvrtke sebi isplaćivao drugi dohodak, a na njega nije obračunao i uplatio potrebna porezna davanja, izvijestila je PU Primorsko-goranske županije.

Povratak na Net.hr