'Sjedio sam s ubojicom svog oca, za to treba imati dobar želudac'

Skupina mještana Sotina, prigradskog naselja Vukovara, prije nekoliko godina započela je privatnu istragu kako bi doznali istinu o članovima svojih obitelji ubijenih 1991. godine i mjestima gdje su pokopani. Za njihove aktivnosti nisu znale vlasti, a na razgovore su odlazili ne razmišljajući što bi im se moglo dogoditi.

”Išli smo dvadesetak puta u Srbiju i nalazili se s osobama koje su izravno odgovorne za ratne zločine u Sotinu ili pak imaju nekih saznanja o njima. Odlazili smo k njima kući, nalazili se s njima po restoranima, kafićima…”, rekao je Igor Matijašević, koji je jedan od čelnika neformalnog inicijativnog odbora.

‘Treba to izdržati’

”Iskreno, za sve to treba imati dobar želudac. Sjedio sam za stolom s osobom koja je moga oca Ivicu izvela iz kuće. Kad sam ga upitao zašto je to učinio, rekao je da je morao. Sjedio sam i s osobom za koju se sumnja da je ubila moga oca. Treba to izdržati”, priznao je Matijašević, piše Večernji list.

Kaže da su bili uporni te da su ih nakon određenog vremena stjerali u kut. Klupko se počelo odmatati. Na taj način došli su do mnogih saznanja, informacija i raznih poveznica koje su im pomagale u daljnjoj istrazi.

Pronašli dvije masovne grobnice, još 18 nestalih

Kaže da su im zamjenu za novac nudili neke informacije, no na to nisu pristajali. U međuvremenu, u dogovoru s DORH-om optužnica je prebačena u Srbiju, a saznanja do kojih su došli tijekom istrage dovela su do toga da su dvije osobe, pod sumnjom da su počinile ratne zločine, uhićene u Srbiji.

Jedna od njih u travnju ove godine odlučila je progovoriti, što je dovelo do toga da je pronađena masovna grobnica s 13 tijela, ubijenih 27. prosinca 1991. u Sotinu. Ubrzo potom pronađena je grobnica, a nekoliko dana kasnije i druga, gdje su tijela premještena prije mirne reintegracije Podunavlja.

”To je sve dobrim dijelom rezultat našeg rada i istrage. Ne kažem da institucije ne rade svoj posao, ali rade ga sporo. Nemaju ni ljudi ni sredstava. Zato smo se mi i uključili. Ne kajem se i opet bih isto učinio, ali sada, s ovim iskustvom, na malo drugačiji način. Sigurno je da nećemo stati jer se još 18 naših sumještana vode kao nestali”, rekao je Matijašević.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr