Još jedno vještačenje?

SILOVANJE NA TULUMU STRAVE U PODSTRANI: Vještaci se razišli, još nema odgovora na ključno pitanje

U petak će se na Županijskom sudu u Splitu suočenjem dvoje psihijatara, dr. Jasminke Šarić i dr. Ivana Urlića, nastaviti suđenje R.Š. (24), optuženom za pokušaja ubojstva i obljubu bez pristanka kolegice studentice u privatnoj kući u Podstrani krajem 2012. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Ne očekuje se ni da će se u petak okončati dokazni postupak i glavna rasprava privesti kraju, jer sudski vještaci psihijatri koji će svjedočiti imaju suprotne nalaze i mišljenja. Ako ostanu pri svojim pisanim nalazima i ne usuglase mišljenja, sudsko će vijeće morati naložiti novo, treće vještačenje, tzv. nadvještačenje, koje će morati procijeniti dva suprotna stajališta i donijeti prevagu za jedno od njih.

“KONTRADIKTORNOSTI U DOKAZIMA”: Ništa od presude za stravičan zločin u Podstrani

Rušenje optužnice?

O psihijatrijskoj ocjeni stanja žrtve prije i u trenutku nanošenja ozljeda ovisi i optužnica, koja se zasniva upravo na tome da djevojka nije željela intimni odnos sa sada optuženim R.Š. Iz te je postavke Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zaključilo kako se radilo o obljubi bez pristanka, koja je dovela i do pokušaja ubojstva.

Ako se ne dokaže da se radilo o intimnom odnosu na koji djevojka nije pristala, urušio bi se i drugi dio optužnice koji ga tereti za pokušaj ubojstva. Besmisleno je, naime, graditi optužbu za pokušaj ubojstva ako se utvrdi da je odnos bio sporazuman.

Dva stava stručnjaka

Žrtvu je prvo pregledala i napisala nalaz i vještačenje dr. Jasminka Šarić, prema čijem je mišljenju djevojka bila neubrojiva zbog gubitka krvi od ozljeda. To bi značilo da je u vrijeme stupanja u odnos s optuženim bila ubrojiva te je time i pristala na intimnosti. U prilog tom nalazu idu i iskazi svjedoka, prijatelja i prijateljica optuženoga koji su bili u kući tog poslijepodneva i koji su kazali kako su njih dvoje željeli ostati sami, zbog čega su svi drugi otišli u drugu prostoriju i ostavili ih nasamo.

Do 15 godina zatvora

Međutim, kako se te večeri konzumirao alkohol i marihuana te je djevojka izjavila kako se ne sjeća ničega, tužiteljstvo je zatražilo novo vještačenje žrtve. Sud je stoga odredio da dr. Ivan Urlić napravi novi nalaz o stanju djevojke tog poslijepodneva. Nalaz je i napravljen početkom ove godine, a prema njemu djevojka nije željela intimnosti i do njih je došlo bez njezina pristanka.

Nalaz dr. Šarić znači lakšu kvalifikaciju za optuženoga te osudu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, za što je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Stav dr. Urlića donosi optužbu za pokušaj ubojstva, za što je zaprijećeno od pet do 15 godina zatvora, te za obljubu bez pristanka – od jedne do 10 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

OPTUŽENI ZA SILOVANJE U PODSTRANI: “Volio bih da se to dogodilo meni, a ne njoj”

Poznato u kakvom je stanju bio silovatelj iz Podstrane

Povratak na Net.hr