Sapunaru 30 dana istražnog zatvora

Bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta Josip Sapunar ostaje u istražnom zatvoru idućih 30 dana u sklopu istrage oko izvlačenja novca iz tog javnog poduzeća.

Odlučio je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, djelomično prihvativši prijedlog USKOK-a da se Josipu Sapunaru odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Devčić je, pak, odbacio dio o pritvaranju zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Odvjetnici nezadovoljni

Sapunarov odvjetnički tim očekivano je nezadovoljan odlukom o istražnom zatvoru. Naime, riječ je o događaju koji završava s 2009. godinom, a Sapunar je osumnjičen da je djelo počinio kao odgovorna osoba HAC-a, što već dugo to nije, ističe jedan od njegovih odvjetnika Gordan Preglej.

“Zaista smo nezadovoljni odlukom da se Sapunaru odredi istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, prije svega zbog stava koji je danas imao prilikom davanja iskaza na Državnom odvjetništvu. Kvalifikacija USKOK-a je zlouporaba položaja i ovlasti”, rekao je Preglej i dodao da je kaznenim zakonom za to predviđena kazna od jedne do 10 godina.

Prokazao ga Premilovac?

Sapunar je osumnjičen za izvlačenje najmanje 5 milijuna eura iz HAC-a od 2004. do 2009. godine preko fiktivnih ugovora s nekoliko podizvođača. Navodno ga je prokazao Igor Premilovac, koji je isplivao u slučaju HGK, priznajući da je na austrijski račun njegove češke tvrtke, osim milijuna izvučenih iz Komore, sjedao i onaj HAC-a.

Sapunar je, pak, prije tri godine bio uhićen zbog sumnji da je preko Fimi medije iz HAC-a izvlačio novac za crni fond HDZ-a.

Povratak na Net.hr