AFERA 'MOSTARSKE KRALJICE ROMA'

ROMI KOJI SU SAKRILI GOTOVO 6 MILIJUNA EURA U HRVATSKOJ: ‘Novac smo stavili u vaše banke jer imaju mnogo bolje kamate’

Na zahtjev talijanskog tužiteljstva romskoj obitelji blokirani su milijuni na računima u hrvatskim bankama.

“Ja nisam kriminalac jer imam uredno registriran izvor prihoda. Sva sredstva na mom računu su legalna. Zarađujem na poljoprivredi i poslovima vezanima uz gospodarenje otpadom”, tvrdi Đani Halilović, suprug “mostarske kraljice Roma” Sene Halilović, koja je zajedno još dvadesetak osoba osumnjičena za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji što je ilegalno zarađeni novac u Italiji sakrila na računima u hrvatskim bankama gdje je blokirano gotovo šest milijuna eura.

Teške optužbe iz Italije

Riječ je o velikoj aferi koja se ovih dana užurbano raspliće nakon što su tužitelji iz Torina na osnovu informacija hrvatskog Ureda za sprječavanje pranja novca i Ravnateljstva policije pokrenuli postupak protiv 22 osobe. Traže se dokazi kojima bi se potkrijepile sumnje da su tih šest milijuna eura pokušali oprati u hrvatskim bankama. Novac je otkriven prije gotovo dvije godine otkriven na računima iza kojih su stajale osobe bez imovine, prebivališta ili zaposlenja u Hrvatskoj.

Sena Halilović Alma Seferović
Dio vremena Sena Halilović provodi u Mostaru a dio u ItalijiFoto: prtsc Youtube

Unatoč tome, vlasnici računa pojavljivali su se u bankama i tražili isplate. No, Ured za sprječavanje pranja novca posumnjao je da bi se moglo raditi o nezakonito stečenim iznosima, zbog čega je policija krenula u daljnje detaljne provjere. Upravo je Sena Halilović koja koristi i ime Amela Seferović pokušala tada u banci podići iznos od oko 200 tisuća eura, no pri tome nije mogla objasniti odakle joj toliki novac. Zato joj je sva imovina odlukom suda blokirana, a zamrznuti su i milijunski iznosi članova njezine rodbine. Istražitelji vjeruju da je u pitanju novac zarađen prosjačenjem, ali i prodajom metalnog otpada. Ilegalna prodaja starog željeza u Italiji predstavlja kazneno djelo, a sumnja se da je uplatama na račune u Hrvatskoj izbjegnuto plaćanje poreza. I hrvatski zakoni propisuju obvezu plaćanja poreza na novac od prodaje sekundarnih sirovina.

OVO JE MOSTARSKA ‘KRALJICA ROMA’: Otkrivamo kako je ilegalno zarađenih šest milijuna eura skrila na računima u Hrvatskoj

Ni Sena Halilović ni njezin suprug Đani, kao ni ostali osumnjičeni u ovoj aferi to ne priznaju.

Čiji je novac?

“To nije moj novac”, uvjerava Sena Halilović kojoj blokada imovine, kako tvrdi, onemogućava osnovnu egzistenciju.

“Time se krše moja ljudska prava i temeljne slobode. Znate, ja sam jedini skrbnik moje unuke i imam zakonsku obvezu omogućiti egzistenciju tom djetetu”, poručila je sudu koji joj je blokirao račune prva žena moćne romske obitelji.

Prebivalište u Hrvatskoj

“Ja imam uredno registriran prihod, kao i prebivalište u Hrvatskoj”, objašnjava njezin suprug koji je prijavljen na adresi svog sina u kući što ju je financirano vlastitim sredstvima.

Gianni Halilović
Đani Halilović tvrdi da je samo želio bolje kamateFoto: prtsc Youtube

TAJNO POLICIJSKO IZVJEŠĆE: ‘Romske obitelji iz BiH peru milijune eura preko računa u Hrvatskoj’

“Novac sam prebacio na račune u Hrvatskoj jer sam svojoj supruzi želio osigurati sredstva za dostojan život. Osim toga, kamate u bankama u Hrvatskoj bile su više nego u drugim zemljama Eurozone”, istaknuo je Đani Halilović razloge zbog kojih su milijuni završili na računima u Hrvatskoj. Još je dodao kako nikada nije ni za što osumnjičen niti kažnjen pa sumnja u zakonitost njegovog novca nije opravdana.

Povratak na Net.hr