PRAVDA JE SPORA...

RIJEČKA OBITELJ 14 GODINA ČEKA NA PRAVDU: Kćeri su im poginule u prometnoj, krivcu optužnica još nije potvrđena, a možda nikad ni neće

Dvije sestre Filipović poginule su u prometnoj nesreći prosincu 2006.; deset godina kasnije je uhićen osumnjičeni Robert Žaja, kojemu Županijski sud do danas nije potvrdio optužnicu, a postoji mogućnost i da je odbaci ako DORH do 19. prosinca ne pronađe nove dokaze protiv njega

Sestre Filipović, 22-godišnja Višnja i 18-godišnja Gordana, poginule su u prometnoj nesreći koja se 15. prosinca 2006. dogodila u blizini benzinske postaje na Čavlima kod Rijeke. Dok su obitelji dviju žrtava obijesne vožnje Marina Kameničkog čekale dvije i pol godine do početka suđenja, obitelj Filipović čeka već 14 godina da Županijski sud u Rijeci potvrdi optužnicu protiv osumnjičenika za smrt njihovih kćeri.

Djevojke su tog kobnog dana s još trojicom mladića krenule prema Zagrebu na koncert. Vozila je starija sestra Višnja. Kod benzinske postaje na Čavlima, ususret im je dojurio vozač iz suprotnog smjera, a Toyota u kojoj su se one nalazile se prevrnula. Višnja je poginula na mjestu, dok je Gordana preminula dan kasnije u bolnici. Mladići u njihovom društvu su preživjeli. Policijska izvješća su tada ukazivala da je krivac vozač Renaulta koji je pobjegao s mjesta nesreće.

Optužnica može pasti

Bježao je deset godina. Policija ga je pronašla na obljetnicu te tragedije i uhitila. Radi se o Robertu Žaji. Protiv njega je u lipnju 2017. riječko Državno odvjetništvo podiglo optužnicu temeljenu na rezultatima vještačenja. No, njegovi odvjetnici su tražili izdvajanje nekoliko nezakonitih dokaza te izuzeće pojedinih ljudi iz policije i istražitelja. Sud je tek 19. lipnja ove godine odlučio vratiti optužnicu na doradu, smatrajući da navedeni dokazi nisu dovoljni za njeno potvrđivanje. Dao je rok DORH-u od šest mjeseci da pronađu nove dokaze, a u protivnom će odbaciti optužnicu.

“Postavljen je rok u kojem državni odvjetnik mora reagirati, no još nismo zaprimili odgovor, tj. novi dokazni materijal, o kojemu će ovisiti hoće li optužnica biti potvrđena ili će se postupak obustaviti. No, po zakonu, državni odvjetnik može tražiti produljenje tog roka”, doznaje 24sata od djelatnika Županijskog suda u Rijeci.

Teško dokazivanje

Ponovno dokazivanje bi mogla otežati i činjenica što je Žaja navodno priznao policiji svoju krivicu, ali je zatim pred sucem istrage šutio, zbog čega je nakon dva i pol mjeseca istražnog zatvora pušten da se brani sa slobode. Ne pomaže niti to što Toyota poginulih sestara nikad nije vještačena na kontakt s drugim vozilom, odnosno nije utvrđeno je li do prevrtanja došlo zbog sudara ili zbog mimoilaženja ili naglog skretanja. Osim toga, u spisu nema snimki nadzornih kamera s tog dijela autoceste.

 

Povratak na Net.hr