TVRTKA PREDATOR

HRVATSKI REPREZENTATIVAC POSTAO ŽRTVA PREVARANATA: Tinu Jedvaju s računa počistili pola milijuna kuna!

Hrvatski nogometni reprezentativac, 21-godišnji Tin Jedvaj, koji igra za Bayer iz Leverkusena, jesenas je bio žrtva prevaranata koji su mu s bankovnog računa počistili pola milijuna kuna!

Jutarnji list piše kako je prijevaru otkrio njegov otac, bivši nogometaš Zdenko Jedvaj primijetivši da je s računa njegova sina u Zagrebačkoj banci najprije 5. listopada prošle godine ovršeno 132.947 kuna, a dan poslije još 370.185 kuna – ukupno 503.132 kune!

Nepoznata tvrtka na prijevaru ovršila račune

Nogometašev otac je slučaj prijavio policiji, a račun tvrtke na koji je otišao novac odmah je blokiran. Tada je u policijskoj istrazi utvrđeno da je ista “tvrtka predator” na istovjetan način jednoj tvrtki iz Zagorja skinula s računa gotovo dva milijuna kuna.

Jutarnji piše kako je Jedvaja ovršila sasvim nepoznata tvrtka Andatog usluge d.o.o. koja je osnovana u rujnu 2015. pokraj Brdovca s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Tvrtku su osnivali mladi supružnici s područja Brdovca.

“Mi smo prošle godine željeli ugasiti tvrtku, no iz javnobilježničkog ureda su nam rekli kako bi bilo jednostavnije da je prodamo, što smo i učinili”, kazao je osnivač tvrtke Andatog usluge ističući kako nije imao pojma da će tvrtka koju je prodao biti iskorištena za razrađenu prijevaru.

RAZOTKRIVENA VELIKA PREVARA: USKOK podigao optužnicu protiv čak 147 osoba!

Krivotvorili dokumente o dugovanju i rješenje o ovrsi

Tvrtku je, čini se tek formalno, 21. rujna prošle godine od bračnog para preuzeo Čedo M. s područja Rijeke. Nakon što je postao vlasnik i direktor tvrtke, njen temeljni kapital uvećao se s 20.000 na 800.000 kuna.

Već početkom listopada ta je tvrtka krenula u prijevaru. Na temelju krivotvorene dokumentacije o dugovanju Tina Jedvaja prema tvrtki Andatoga najprije je sastavljeno krivotvoreno rješenje o ovrsi, a zatim je od Fine zatražena i prisilna naplata. Srećom, odmah nakon prijave Jedvajeva oca, policija i Ured za sprječavanje pranja novca pokrenuli su istragu i blokirali račun tvrtke kako bi spriječili da novac ode nekamo dalje.

Direktor druge opljačkane tvrtke, koja se bavi prodajom ambalaže i repromaterijala za poljoprivredu, kazao je za Jutarnji list da s tvrtkom Andatoga nikada nije poslovao.

“Radi se o spletu okolnosti zahvaljujući pogrešno postavljenom zakonu. Fina je poslala ovrhu bez provjere i s računa moje tvrtke uzeto je 1,9 milijuna kuna. Za transakciju sam doznao sljedeći dan u svom svakodnevnom bankarskom izvješću. Dvoje ljudi je uhićeno. Svi odmahuju rukom, kao nitko nije kriv, a meni je novac bezrazložno uzet”, kazao je direktor tvrtke kojem je također ‘počišćen’ račun.

KRIVOTVORENA DOKUMENTACIJA: Prodavali zemljišta vrijedna 500 tisuća kuna

Mozak operacije iz Bakra novcem kupio veću količinu zlata

Kako doznaje Jutarnji list, novcem koji je završio na računu Andatoga kupljena je veća količina zlata koje je posredstvom jedne zagrebačke zlatarnice stiglo iz Ljubljane u Zagreb. Upravo je ta zlatarnica upozorila Ured za sprječavanje pranja novca na sumnjive radnje i makinacije novcem i zlatom.

Zlato je prevarantima navodno trebalo poslužiti kao međufaza za čuvanje i pranje novca zarađenog preko lažnih ovrha.

Inače, Čedo M. direktor Andatoga, osoba je lošijeg imovinskog stanja koji je, prema svemu sudeći, za određenu svotu odigrao ulogu u ovoj višemilijunskoj prijevari. Preuzeo je tvrtku iz Brdovca, a zbog propusta javnog bilježnika koji nije provjerio dokumentaciju, uspio je na Trgovačkom sudu čak lažno i povećati temeljni kapital tvrtke.

No, mozak cijele ove operacije bio je poznanik Čede M. iz okolice Bakra koji je također uhićen i nalazi se u istražnom zatvoru u Remetincu. U istom su lancu bila još dvojica prevaranata za kojima policija još traga.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr