AKCIJA POREZNOG USKOKA

RAZBIJENA KINESKO-HRVATSKA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA: U kriminal bilo uključeno čak 45 poduzeća, ‘ukrali’ su milijune!

USKOK je priopćio da je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetero hrvatskih državljana, 53 kineskih državljana i 45 trgovačkih društava.

Na čelu kriminalnog lanca koji je preko niza tvrtki fiktivnim poslovima “okrenuo” oko 50 milijuna kuna, i za to zadržao proviziju, navodno je poduzetnik Gorki Grubišić.

Zajedno s petoricom ostalih najbližih suradnika u kriminalnom lancu Grubišić bi poslijepodne trebao biti ispitan u tužiteljstvu, a zatraži li Uskok istražni zatvor okrivljenici bi najvjerojatnije u četvrtak trebali biti dovedeni pred suca istrage.

Tereti ih se za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine.

Tako se osnovano sumnja da je prvookrivljeni, od 13. veljače 2013. do sredine studenoga 2016. u Zagrebu povezao ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe i ostale te s ciljem omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a i poreza na dobit okrivljenim trgovačkim društvima.

Izdavanje lažnih računa

Plan zločinačkog udruženja realiziran je posredstvom 12 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio prvookrivljeni, a koja su osnovana isključivo radi izdavanja računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima.

Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima.

Nadalje je prvookrivljeni, u cilju prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su samo formalno bile odgovorne osobe njegovih trgovačkih društava. Drugookrivljeni i trećeokrivljeni su tim osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su oni formalno vodili.

Četvrtookrivljeni i petookrivljeni su pronalazili odgovorne osobe i stvarne voditelje poslova trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa. Od njih su dobivali podatke vezano za sadržaj računa koje su potom tim trgovačkim društvima ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenoga.

Sukladno uputama, spomenuti su sastavljali fiktivne račune i drugu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava prvookrivljenoga i okrivljenih trgovačkih društava.

Proračun oštetili za najmanje 12.950.000 kuna

U navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva su na račune trgovačkih društava prvookrivljenoga uplatila najmanje 49.338.000,00 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja za sebe zadržali i međusobno podijelili najmanje 3.157.000,00 kuna.

Okrivljenim trgovačkim društvima su na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a i poreza na dobit, čime su proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 12.950.000,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv svih 45 okrivljenih trgovačkih društava radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

Prethodno je na prijedlog USKOK-a Ured za sprječavanje pranja novca izvršio privremenu blokadu računa okrivljenih trgovačkih društava.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr