NA POTEZU JE SUD

RAT ZA VODU U SLAVONIJI: Optužen direktor tvrtke koja je zavrnula ventile Valpovu, tužitelji tvrde da je ugrozio građane

Rat između Valpova i Belišća zbog pitke vode dobit će svoj sudski epilog.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred tamošnjim sudom optužnicu protiv 37-godišnjeg Andreja Bičaka, čelnog čovjeka belišćanske tvrtke Hidrobel koji je lani u ožujku zatvorio dotok pitke vode Valopovu.

Rast cijene vode

Ovaj neviđeni potez bio je kulminacija sukoba između ta dva slavonska grada. Sve je započelo kada je tijekom 2014. godine tvrtka Dvorac povisila cijenu vode za Valpovo. S dotadašnjih 3,88 kuna po metru prostornom narasla je na 5,88 kuna. Opravdanje je pronađeno u skupoljoj vodi što ju je Dvorcu isporučivala belišćanska tvrtka Hidrobel.

No, uslijedila je reakcija na poskupljenje. Dvorac jednostavno Hidrobelu nije plaćao sve svoje obveze, pa je Bičak odlučio na zavrtanje ventila.

Politička pozadina?

Upućeni u slučaj tvrde kako je prava pozadina u stvari politička, odnosno da je u pitanju okršaj HDZ-a i HDSSB-a, stranaka koje upravljaju tim dvama gradovima. Zbog dugova je cijeli slučaj završio na sudu, no Općinski sudu u Valopovu donio je privremenu mjeru kojom je Hidrobelu zabranjeno uskraćivanje pitke vode valopovačkom opskrbljivaču.

Unatoč tome, Bičak je donio odluku o prestanku isporuke, pa je 27. ožujka 2015. godine Valopovo od 15 do 20 sati bilo bez pitke vode nužne i za higijenu i za pripremu hrane.

Uskoro sudski rasplet

“Došlo je do poremećaja u redovitom životu građana Valpova”, stoji u optužnici koja Bičaku na teret stavlja kazneno djelo uništenja ili oštećenja javnih naprava. Za to mu prijeti i do pet godina zatvora.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr